ingyenes webstatisztika

Orosz lapok a Maláj utasszállító tragédia következményeiről

A Nyezaviszimaja Gazeta orosz napilap hétfőn arról írt, hogy bár egyelőre nem tudni, ki a felelős a malajziai utasszállító repülőgép katasztrófájáért, a Nyugat sietősen Oroszországot vádolta meg.

A történteket ugyanakkor csak egy független vizsgálat derítheti ki, amelyet a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) égisze alatt végeznek el – vélekedett a lap.
A Nyezaviszimija Gazeta által megkérdezett nyugati szakértők szerint a Malaysia Airlines járatának katasztrófája alapvetően megváltoztatja a több hónapja tartó ukrajnai konfliktus jellegét, immáron nem belső ukrán válságról, hanem valódi háborúról van szó a kijevi hatóságok és az Oroszország által támogatott erők között.
Az Ukrajnában lezuhant malajziai Boeing 777-es körüli helyzet a világpolitika kulcsfontosságú tényezőjévé válik – állította a Kommerszant című napilap. Nemcsak az függ a vizsgálat lefolytatásától, hogy megtalálják a felelősöket, hanem az orosz-nyugati kapcsolatok jövője is. Éppen ezért az Oroszország érdeke, hogy a tragédiát független vizsgálat tárja fel, amelynek eredményeit az egész világon elfogadják – véli az újság.
Az ügy azonban nem zárul le az ICAO-vizsgálattal sem – hangsúlyozta a lap által megszólaltatott Szergej Oznobiscsev, az orosz Stratégiai Értékelések Intézetének igazgatója. Szerinte nyilvánvaló, hogy annak eredményét az egyik vagy a másik fél vitatni fogja. Emellett az Oroszországra nehezedő nyomás bármelyik esetben tovább fokozódik.
A Vedomosztyi szerint a malajziai utasszállító katasztrófáját követően az orosz-ukrán szembenállás elveszítette helyi jellegét és a nemzetközi politika tényezőjévé vált. Eddig a szárazföldi Európa vezetői sokkal visszafogottabban léptek fel, mint az amerikaiak vagy a britek. A tragédia azonban kikényszeríti, hogy az európaiak sokkal nyíltabbak legyenek.
A lap szerint Oroszországnak meg kell kezdenie a bizalom helyreállítását az európai kapcsolatokban. Az egész világ figyelme ugyanis a katasztrófa vizsgálatára összpontosul, amely valójában még el sem kezdődött.
“Oroszországtól sok minden függ (a vizsgálat lefolytatásában). Lassítását, a baleset helyszínére történő eljutás akadályozását, a világ úgy értelmezi majd, hogy (az oroszok) valamit el akarnak titkolni” – vonta le következtetését a Vedomosztyi.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top