ingyenes webstatisztika

Obama: ideje, hogy Irán rendezze a vitát nukleáris programja ügyében

Itt az ideje, hogy Irán “azonnali és jelentős lépéseket” tegyen a nukleáris programja okozta feszültség csökkentésére – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök abban a hétfői videoüzenetében, amelyet a holdújév alkalmából intézett az irániakhoz, nem sokkal azelőtt, hogy elindult volna közel-keleti – ezen belül izraeli – látogatásra.

Obama, miként korábbi holdújévi üdvözleteiben, most is sürgette Teheránt, hogy oldja meg azt a feszült helyzetet, amely nukleáris ambíciói miatt alakult ki Irán és Washington, illetve a többi nyugati kormány között.
“Irán vezetői azt mondják, hogy nukleáris programjuk a gyógyászati kutatásokat és a villamosenergia-ellátást szolgálják. Mindeddig azonban képtelenek voltak arra, hogy meggyőzzék a nemzetközi közösséget arról: nukleáris tevékenységük kizárólag békés célokat szolgál. Itt az ideje, hogy az iráni kormány azonnali és jelentős lépéseket tegyen a feszültség csökkentése érdekében, és hogy a nukleáris kérdés tartós, hosszú távú rendezésén dolgozzon” – hangoztatta Obama.
Az amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok a békés, diplomáciai úton történő rendezést részesíti előnyben.
Barack Obama kedd este elnökségének első izraeli (valamint ciszjordániai és jordániai) látogatására indul, amelynek megbeszélésein központi téma lesz az iráni nukleáris és rakétaprogram.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top