ingyenes webstatisztika

Nyomott maradt az euróövezet magánszektorának teljesítménye januárban

Nyomott maradt az euróövezet magánszektorának teljesítménye januárban, de bizakodásra adhat okot, hogy bizonyos jelek azt mutatják, a legrosszabbon már túljutott – ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek előzetes adataiból, amelyeket pénteken tettek közzé.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 47,8 pontra, kilenchavi csúcsra emelkedett a decemberi 46,3 pontról. Ez jó hír, mivel elemzők enyhébb javulásra, 46,8 pontra számítottak.
Ezzel együtt az index januárban már a tizedkettedik egymást követő hónapban állt a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt.
A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe viszont csalódást okozott, mivel 52,2 pontra csúszott le a decemberi 52,8 pontról. Elemzők változatlan értékre, 52,8 pontra számítottak.
A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 50,9 ponton, a decemberi értékkel azonos szinten maradt, nem éri el az elemzők által várt 51,2 pontot.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország a vártnál jobban, Franciaország viszont gyengébben teljesített. Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 51,1 pontra nőtt a decemberi 50,2 pontról, Franciaországé viszont 51,5 pontra süllyedt az előző havi 52,0 pontról. Az euróövezet többi része azonban gyengén teljesít: a termelés növekedése hat és fél éves mélypontra lassult, a rendelésállomány stagnált, a foglalkoztatottság alig nőtt.
Összességében nem tudott lendületet venni az euróövezeti gazdaság januárban, mivel az új megrendelések csak elhanyagolható mértékben emelkedtek. A szolgáltatási ágazat teljesítménye enyhén romlott, a feldolgozóipar viszont a stabilizálódás irányába mozdult el. A vállalatok ugyanakkor bizakodóbbá váltak a jövő illetően: az üzleti hangulatot tükröző almutató 16 havi csúcsra emelkedett. Jóval optimistábbak lettek a feldolgozóipari cégek, ami arra utalhat, hogy a válság legrosszabb részét már maguk mögött hagyták.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top