Home / _További hírek / Nulla százalékos kamatozású hitel, mégis alig volt az érdeklődés

Nulla százalékos kamatozású hitel, mégis alig volt az érdeklődés

Az Európai Központi Bank (EKB) mindössze 7,3 milliárd eurónyi olcsó hitelt osztott szét 19 európai kereskedelmi bank között a hosszú távú refinanszírozási program (TLTRO) hetedik részeként csütörtökön. A 2018 szeptemberében lejáró hitelek kamatát nulla százalékon rögzítették.

Az érdeklődés jóval alacsonyabb volt a vártnál, elemzők arra számítottak, hogy 24,3 milliárd euró lesz az igény a bankok részéről.
Ugyanakkor az igényt valószínűleg erősen csökkentette, hogy júliustól kedvezőbb feltételekkel új célzott hosszú távú refinanszírozási program indul.
Az EKB kormányzótanácsa márciusban döntött úgy, hogy 2016 júniusától négy hosszabb lejáratú, célzott refinanszírozási műveletből álló új sorozatot indít el, mindegyiket négyéves lejárattal. Az ezekre a műveletekre vonatkozó hitelkamatok olyan alacsonyak lehetnek, mint a betéti rendelkezésre állás kamata. Utóbbi jelenleg mínusz 0,40 százalék.
Az EKB 2014 júniusában jelentette be, hogy szeptemberben elindítja célzott hosszú távú refinanszírozási programját a reálgazdaság növekedésének támogatása és a deflációs veszély elhárítása érdekében. Negyedévenként tartottak aukciókat, a legutolsó idén júniusban lesz. A célzott hosszú távú refinanszírozási program azonban háttérbe szorult, miután az EKB tavaly márciusban elindította mennyiségi enyhítési programját.
A TLTRO nem volt igazán sikeres a kezdetekben sem, a kereskedelmi bankok által igényelt hitelek nagysága rendre jóval alatta maradt annak, amit az EKB kihelyezett volna. 2014 szeptemberében 82,6 milliárd, decemberben pedig 129,8 milliárd, míg 2015 márciusában 97,8 milliárd, júniusban 73,9 milliárd, szeptemberben 15,5 milliárd, decemberben pedig 18,5 milliárd euró olcsó hitelt vettek fel a bankok négyéves futamidőre.
A kihelyezett hitelek összege a mostani, immár hetedik aukció után 425,4 milliárd euróra emelkedett, miközben az EKB azt remélte, hogy ennyi pénzt már az első két aukción szétoszt.
A célzott hosszú távú refinanszírozási programot igénybe vevő kereskedelmi bankoknak az alacsony kamatozású hitelt a magánszférába – a vállalkozásoknak és a háztartásoknak – kell tovább adniuk. Azoknak a pénzintézeteknek, amelyek nem tesznek eleget ennek a feltételnek, már 2016 őszén vissza kell fizetniük a TLTRO keretében felvett hiteleket. Más szankcióktól azonban nem kell tartaniuk.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×