ingyenes webstatisztika

Novemberben tovább romlott az üzleti hangulat Németországban az ifo szerint

Novemberben már a harmadik egymást követő hónapban, a várakozásokat meghaladó mértékben csökkent a német ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.

A novemberi mutató 102 pontra esett az októberi 102,9 pontról. Elemzők kevésbé romló mutatóra, 102,3 pontra számítottak.
Januárban még 117,6 ponton állt az index értéke, egy éve novemberben pedig 117,5 ponton.
A felmérésbe bevont gazdasági szereplők aktuális üzleti kondíciókról alkotott megítélését számszerűsítő mutató 105,4 pontra csökkent novemberben az októberi 106,1 pontról. A piac gyengébb mutatót, 105,3 pontot várt.
A gazdasági szereplők jövőbeni várakozásait számszerűsítő mutató a várt 99,2 pont helyett alacsonyabb szintre, 98,7 pontra csökkent novemberben az októberi 99,7 pontról.

Az összesített üzleti hangulatindex szektoronkénti bontás szerinti elemei közül nagymértéken zuhant a feldolgozóipari hangulati mutató, elsősorban az aktuális feltételek romló megítélése miatt, de gyengült a kilátások alindexe is.
A szolgáltatóiparban némileg javult a jelenlegi kondíciók megítélése, az üzleti kilátások megítélése viszont kissé romlott.
A kereskedelemben egyaránt romlott az aktuális kondíciók és a jövőbeni kilátások megítélése is.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top