ingyenes webstatisztika

Nőtt Magyarország terrorfenyegetettsége

Nőtt Magyarország terrorfenyegetettsége, és az “illegális bevándorlásáradat” biztonsági kockázata is emelkedett – mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke újságíróknak szerdán, a testület zárt ülése után.

A bizottsági ülésen az illegális bevándorlással kapcsolatban kialakult helyzetről hallgattak meg tájékoztatást a szakmai szervezetektől.
Kósa Lajos ismertette: az idén eddig 373 ezer illegális bevándorló érkezett az országba. Előrevetítette: jelenleg naponta 7-9 ezer között alakul az illegális határátlépők száma. Ha a horvát határszakaszon nem történik meg a határzár elrendelése és a műszaki határzár őrzése, akkor a Magyarországon áthaladó migránsok száma 600 ezer fölé is emelkedhet. A nemzetközi összesítő adatok alapján 27 milliós utánpótlása van a bevándorlásáradatnak – jegyezte meg a kormánypárti politikus.
Hozzátette: ők azok, akik vagy már most menekülttáborokban laknak, belső migrációra kényszerültek, vagy elhagyták eredeti lakóhelyüket és potenciális bázisát adják az Európa felé tartó hullámnak.
Ismertette azt is, hogy a 373 ezerből 203 ezren érkeztek a szerb határszakaszon, a műszaki határzár megsértése miatt pedig 700 emberrel szemben jártak el. Értékelése szerint ez azt bizonyítja, hogy a határzár eltereli a bevándorlást azokra a szakaszokra, ahol nincs ilyen. Hozzátette: a horvát határzár építése ezért folyamatos. Hangsúlyozta azt is, hogy a Horvátország felől érkező bevándorlókat a horvát fél közlése szerint nyilvántartásba veszik Horvátországban.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) tanulmányával kapcsolatban, amelyet a szervezet a (T)error & Elhárítás című folyóiratában jelentetett meg és amelyben a TEK tudományos tanácsának elnöke azt fejti ki, hogy az illegális migrációban nincs komoly terrorkockázat, Kósa Lajos azt hangsúlyozta: a tanulmány a múlt évre vonatkozik. Akkor 42 ezer migráns érkezett, szemben az idén eddig érkezett 373 ezerrel.
A fideszes politikus kitért arra: a Terrorelhárítási Központ és a társhatóság vezetői egyértelműen nyilatkoztak arról, hogy a terrorveszély növekszik Magyarországon. Kósa Lajos ismertette: míg tavaly az illegális bevándorlók 99,9 százalékát regisztrálták, átvizsgálták, mert ezt a magyar hatóságok tudták kezelni, addig idén a 373 ezerből csak 178 ezret tudott regisztrálni a bevándorlási hivatal. A többiek vagy megtagadták az együttműködést, vagy róluk a horvát hatóságok nyilatkozták azt, hogy regisztrálták őket. A magyar és az európai társhatóságok által felvett adatok cseréje valószínűsíti, hogy a felvett adatok egy része valótlan, vagyis “nem úgy hívják, nem olyan szándékkal jött, nem abból az országból jött, és nem mondta meg, hogy hova akar távozni”.
Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a schengeni határ védelmét segítendő, a visegrádi országok közösen lépnek fel. Hangsúlyozta: a határőrizet feladata a rendőrségé, ebben nyújtanak segítséget a katonák. Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta: a cseh katonák hadgyakorlaton vesznek részt, ez meghatározott ideig tart.
Szintén újságírói kérdésre elmondta: a TEK feladata nem nő, de “bizonyos irányokba a tevékenysége módosulhat”. Erről részletesen azonban nem beszélt.
A zárt ajtók mögött mások mellett megjelent Papp Károly országos rendőrfőkapitány, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója és Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója.
Harangozó Tamás, a bizottság MSZP-s alelnöke úgy összegezte az ülésen elhangzottakat, hogy az országhatáron átvonulók számának növekedésével nyilvánvalóan nőtt a potenciális veszély, akár a terrorfenyegetettség kockázata is, de a hivatalos szervektől kapott tájékoztatás alapján közvetlen terrorfenyegetettség továbbra sincs. Véleménye szerint “fogalma nincsen senkinek, kik vonulnak át Magyarországon”, a magyar hatóságok képtelenek arra, hogy akár egészségügyi, akár nemzetbiztonsági szűrésnek alá tudják vetni a bevándorlókat.
Vadai Ágnes (független), úgy értékelt, hogy a társszolgálatok vezetői ellentmondóan nyilatkoztak a terrorfenyegetettségről.
Az ellenzéki politikus az M1 aktuális csatorna által bemutatott, a szerb-magyar határ mentén talált mobiltelefonokkal kapcsolatban azt kérte, aki ilyet talál, ne a televízióhoz vigye be, hanem a nemzetbiztonság érdekében az e célból finanszírozott szervezetekhez.
Megítélése szerint valódi nemzetbiztonsági kockázat abban rejlik, hogy nagy tömegek érkeznek Magyarországra, akikről senki nem tud semmit, és maga a magyar állam szállítja őket az egyik határszakasztól a másikig. A politikus akciótervet sürgetett a bevándorlók szűrésére. Arra is felhívta a figyelmet: meg kell akadályozni azt, hogy a szervezett bűnözés “rátelepedjen” a bevándorlásra.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top