ingyenes webstatisztika

Nőtt a foglalkoztatottak száma májusban az Egyesült Államokban

A várakozásokat meghaladó mértékben emelkedett májusban a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, de emelkedett a munkanélküliségi ráta is – közölte pénteken az Egyesült Államok munkaügyi minisztériumának statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA).

Májusban 175 ezerrel emelkedett a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Elemzők 170 ezer fős növekedésre számítottak.
A BLA az előző havi, áprilisi adatot 165 ezres növekedésről 149 ezerre módosította.
A munkanélküliségi ráta májusban 7,6 százalékra emelkedett az áprilisi 7,5 százalékról.
A munkanélküliségi ráta január óta áprilisig 0,4 százalékponttal csökkent az Egyesült Államokban, az áprilisi 7,5 százalék 2008 decembere óta a legalacsonyabbnak számít.
Májusban 11,8 millió munkanélkülit tartottak nyilván az Egyesült Államokban.
A jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed a munkanélküliség alakulását kezeli gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris enyhítő programja sikerének egyik legfontosabb mércéjeként. A Fed az utóbbi időben számos jelét adta, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén kész megkezdeni havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programja mérséklését.
A MarketWatch pénzügyi hírportál pénteken arról számolt be, hogy értesülése szerint a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának havi 200 ezres növekedése még nem üti meg ezt a szintet. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top