ingyenes webstatisztika

Nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban decemberben 252 ezerrel emelkedett a mezőgazdasági szektoron kívüli foglalkoztatottak száma – közölte pénteken az amerikai munkaügyi minisztérium.

Elemzők ennél kisebb mértékű, 240 ezres növekedést vártak a novemberi 353 ezres emelkedés után. December már a tizenegyedik egymást követő hónap volt, amikor havi szinten több mint 200 ezerrel növekedett a munkavállalók száma. Utoljára 1994-ben volt ilyen hosszantartó, egybefüggő periódus, amikor ennyit javult a munkaerőpiac helyzete.
Tavaly az amerikai gazdaságban 2,95 millió új munkahely jött létre: ez a legnagyobb érték az 1999-ben mért 3,2 millió után. Gyakorlatilag minden szektorban bővült a foglalkoztatás, de különösen az építőiparban.
A gazdasági növekedés egyik szokatlan, furcsa jelenségeként azonban az átlagos órabérek növekedése elmaradt: decemberben éves összehasonlításban mindössze 1,7 százalékkal emelkedtek, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal csökkentek.
A munkanélküliségi ráta 5,6 százalékra csökkent a novemberi 5,8 százalékról, ami szintén kedvezőbb az elemzők által várt 5,7 százaléknál. A munkaképes korú lakosság 62,7 százalékának volt állása, vagy keresett munkát decemberben, 0,2 százalékponttal voltak kevesebben mint novemberben.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top