ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / NGM: javította idei magyarországi növekedési előrejelzését az EBRD

NGM: javította idei magyarországi növekedési előrejelzését az EBRD

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 0,2 százalékponttal, 2,6 százalékra javította idei növekedési előrejelzését Magyarországra az év eleji prognózisához képest – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel, miután az EBRD publikálta a régió gazdasági kilátásairól szóló legfrissebb jelentését.

A tájékoztatás szerint 2016-ra a bank 2,3 százalékos növekedést vár.
A kedvező munkaerő-piaci fejlemények és a reálbérek növekedése is elősegíti a belföldi fogyasztás élénkülését az EBRD értékelése alapján – írja az NGM. Magyarország, a többi országhoz viszonyítva, a tényadatok és a prognózisok alapján is kifejezetten jól teljesít mind a gazdasági növekedésben, mind a többi tényezőben – közölték.
Az EBRD finanszírozásában részesülő országokról készült jelentés 2015-re stagnálást vár a teljes országcsoport növekedési kilátásaiban, de 2016-ra 1,4 százalékos növekedést jelez előre – olvasható a tájékoztatásban.
Tavasszal felfelé módosította várakozásait a magyar gazdaság növekedésére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság is – emlékeztet az NGM.
A közlemény szerint a minisztérium az EBRD által közölt prognózisnál még jobbnak ítéli a magyar gazdaság növekedési kilátásait, 2015-ben 3,1 százalékos bővülésre számít. A beruházások növekedése folytatódni fog, amit segítenek a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelprogramok és az alacsony kamatkörnyezet is – írják.
Az NGM tájékoztatása szerint fennmarad az uniós forrásbevonás magas szintje, de a gazdaság bővüléséhez a fogyasztás is hozzájárul, ami a lakossági jövedelemnövekedésnek, az olajárak csökkenésének és a devizahitelesek számára az elszámolással visszajuttatott közel ezer milliárd forintnak is köszönhető.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top