ingyenes webstatisztika

Nézőpont: Szignifikánsan csökkent a FIDESZ-KDNP-t támogatók köre

Szignifikánsan csökkent a kormánypártokat támogatók köre a Nézőpont Intézet összegzése szerint. A távozók a bizonytalanok és a rejtőzködők táborát növelték.

Az intézet pénteken közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben a közvélemény-kutató cégek teljes népességen belüli eredményeinek együttes vizsgálata után nagyságrendileg közölték a pártok szimpatizánsainak számát. Eszerint a kormánypártok mögött egy több mint 2 milliót meghaladó tömeg áll. A Jobbik-szimpatizánsok nagyjából 1 millióan vannak, náluk pár százezerrel kisebb az MSZP-vel szimpatizálók köre. A DK és az LMP egy nagyjából 300 ezres tábort tud maga mögött, az Együtt viszont egy nagyságrenddel kevesebbet, mintegy 100 ezer szimpatizánst.
A Nézőpont Intézet a közleményben megjegyezte: a pártok nem rendelkeznek feltétlenül ekkora szavazóbázissal, ez ugyanis azon is múlik, mennyire tudják aktivizálni szimpatizánsaikat.
Az intézet az Ipsos, a Tárki, a Századvég és a saját, az elmúlt hónapokban végzett felméréseinek adatait úgy összegezte: a kormánypártok győzelmét hozó önkormányzati választás utáni “győzteshez húzás” októberi tendenciája után a Fidesz-KDNP számára kevésbé pozitív ügyek kerültek napirendre.
Ennek hatása a kormánypártoktól – bár felmérésenként eltérő mértékű – de szignifikáns méretű csoport távozott.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top