ingyenes webstatisztika

Netanjahu: az iráni rakéták egyszer Amerikát is elérhetik

Irán interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztésén dolgozik, amelyekkel egy nap majd csapást mérhet az Egyesült Államokra – figyelmeztetett csütörtökön a CBS amerikai televíziós csatornának nyilatkozva Benjámin Netjanhau izraeli miniszterelnök.

“Ezeket a rakétákat nem ellenünk fejlesztik. Minket már azokkal is elérnek, amelyekkel már rendelkeznek. Ezeket önöknek szánják” – mondta Netanjahu.
“Az amerikai hírszerzés tudja, ahogy mi is, hogy Irán nem azért dolgozik interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztésén, hogy elérje Izraelt. Ők jóval messzebbre akarnak elérni” – tette hozzá.
A múlt héten, több mint három évtizedes szünet után először beszélt egymással telefonon az atomfegyverek fejlesztésével vádolt, de az elmúlt hónapokban békülékeny hangnemet megütő Irán államfője és az Egyesült Államok elnöke. Az amerikai vezetés ugyanakkor többször is figyelmeztette Teheránt, hogy a kapcsolatok rendezéséhez és a gazdasági szankciók feloldásához konkrét lépésekkel is bizonyítania kellene, hogy nem törekszik nukleáris katonai potenciál megszerzésére.
Az iráni interkontinentális ballisztikus rakéták kérdése 2011-ben, a perzsa állam egyik katonai bázisán bekövetkezett robbanással kapcsolatban merült fel először konkrétan. Izraeli hivatalos személyek szerint az incidensnek köze volt egy 10 ezer kilométeres hatótávolságú rakéta megépítésére irányuló erőfeszítésekhez.
Izraeli illetékesek 2012 elején úgy vélekedtek, hogy Iránnak két-három évre van szüksége ahhoz, hogy olyan rakétafegyvert fejlesszen ki, amellyel képes lesz csapást mérni az Egyesült Államokra.
“A nagy hatótávolságú ballisztikai rakétáknak a világon egyetlen rendeltetésük lehet. Mégpedig az, hogy nukleáris robbanótöltettel szereljék fel őket” – jelentette ki az izraeli kormányfő egy másik, az NBC televíziónak adott nyilatkozatában.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top