ingyenes webstatisztika

Német választások – Nagykoalíció alakulhat Németországban

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség végzett az élen a vasárnapi német parlamenti választásokon, de nem tudja folytatni a kormányzást az FDP-vel, mert a liberális párt nem érte el az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt az urnazárás után közölt exit poll felmérések szerint. Az Angela Merkel vezette konzervatívok így várhatóan nagykoalícióra lépnek a szociáldemokratákkal (SPD).

Az ARD közszolgálati televízió felmérése szerint a CDU/CSU 42 százalékot szerzett, az FDP pedig 4,7 százalékot. Az SPD 26 százalékkal végzett a második helyen. A Baloldal 8,5 százalékkal a harmadik. A Zöldek 8 százalékot szerzetek.
A ZDF közszolgálati televízió felmérése szerint a konzervatívok 42,5 százalékot szereztek, az FDP pedig 4,5 százalékot. Az SPD a szavazatok 26,5 százalékát szerezte meg, a Baloldal 8,5 százalékot, a Zöldek 8 százalékot értek el.
Az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) egyik felmérés szerint sem lépte át a bejutási küszöböt, az ARD-nél 4,9 százalékon, a ZDF-nél 4,8 százalékon állnak a szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) szerint.
A választási részvételi arány 73 százalékos volt, növekedett a legutóbbi, 2009-es választáson regisztrált történelmi mélyponthoz, 70,8 százalékhoz képest.
A CDU/CSU pártszövetség legutóbb 19 éve, az 1994-es választáson ért el 40 százalék feletti eredményt, akkor 41,4 százalékot szerzett. A 2009-es választáson a szavazatok 33,8 százalékával végeztek az élen.
A CDU/CSU sorban a harmadik választást nyerheti meg az exit poll vizsgálatok szerint, Angela Merkel, a CDU elnöke pedig a harmadik kormányfői ciklusát kezdheti. A CDU és bajor testvérpártja, a CSU 2005-2009 között nagykoalícióban kormányzott az SPD-vel.
Az FDP 64 év után veszíti el a képviseletet a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában, amennyiben a végeredmény az exit polloknak megfelelően alakul. A liberálisok 2009-ben minden korábbinál jobb eredményt, 14,6 százalékot értek el.
Az SPD kismértékben javított 2009-hez képest, amikor a 150 éves párt 23 százalékkal történetének legrosszabb választási eredményét könyvelte el.
A vasárnapi választás hivatalos előzetes végeredménye hétfő kora reggelre várható.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top