ingyenes webstatisztika

Nem változtatott monetáris politikáján a japán jegybank

Nem változtatott rendkívül laza monetáris politikáján a japán jegybank csütörtökön, a japán gazdaság teljesítményéről fenntartotta kedvező megítélését.

A Bank of Japan (BoJ) monetáris tanácsa 7-2 arányban elfogadott döntésével mínusz 0,1 százalékon hagyta a betéti rátát, az eszközvásárlási program éves keretösszegét pedig 80 ezer milliárd jenen.
Az előretekintő iránymutatás (forward guidance) értelmében továbbra is “rendkívül alacsony szinten” tartják a kamatokat 2020 tavaszáig a 2 százalékos inflációs célszám elérésének érdekében.
Nem változott az a cél sem, hogy a tízéves japán államkötvény hozamát zéró szint körül tartsák.

A tanácskozás után kiadott közleményében Japán központi bankja megerősítette azt az álláspontját, hogy a gazdaság továbbra is a mérsékelt növekedés útján halad. Októberhez képest azonban borúlátóbban ítéli meg az ipari termelés helyzetét: míg októberben stagnálást jelzett, ezúttal csökkenést, amelyet alapvetően természeti katasztrófákra vezetett vissza.
A japán gazdaság évesített növekedési üteme 1,8 százalékot ért el a harmadik negyedévben, ami a rugalmas belső keresletnek és vállalati kiadásoknak volt köszönhető. Számos elemző arra számít, hogy a negyedik negyedévben lassul a gazdasági növekedés, mert az általános forgalmi adó kulcsának 8 százalékról 10 százalékra való emelése visszavetheti a fogyasztást.(MTI)

640x40_feher 640x40_feher
Scroll To Top