ingyenes webstatisztika

Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed

Nem változtatott az irányadó kamat 0-0,25 százalékos szintjén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán.

A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.
A FOMC a mostani ülésen immár az ötödik egymást követő alkalommal szavazott egyhangúlag a kamatok szinten tartása mellett.
A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző szándékkal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot.
A döntés indoklásából azt a következtetést lehet levonni, hogy a Fed nem módosított szándékán a monetáris szigorítás szeptemberi megkezdését illetően.
Az indoklásban a gazdasági növekedés jellemzésére a már régen bevett “mérsékelt ütemű” kifejezést alkalmazta a döntéshozó testület. A korábbinál pozitívabb megfogalmazásban jellemezte azonban a foglalkoztatás helyzetét, de a megszokott fenntartásait fogalmazta meg az infláció alakulását illetően.
A foglalkoztatás az elmúlt hónapokban a dokumentum szerint “masszív mértékben” javult, a munkanélküliség pedig tovább csökkent. Azt előző kamatdöntés indoklásában a FOMC csak a foglalkoztatás javulását nyugtázta, de nem alkalmazott rá hasonlóan pozitív jelzőt.
A munkanélküliségi ráta a 2009-es 10 százalékról most júliusra már 5,3 százalékra csökkent, a Fed másik fő célja, az infláció azonban már több mint három éve elmarad a két százalékos céltól.
Szintén pozitív változást tükröz a foglalkoztatott munkaerő kihasználatlanságának (slack) mértékére alkalmazott megfogalmazás, ami most “csökkent” az előző dokumentumban használt “valamelyest csökkent” helyett.
Összességében a foglalkoztatás javulásáról a Fed még “némi” megerősítést vár makrogazdasági adatok formájában, ami szintén pozitívabb megfogalmazás a korábbi “további megerősítéshez” képest.
A foglalkoztatás terén elért eredmények alapján tehát a Fed akár már meg is kezdhetné a monetáris szigorítást, a céltól elmaradó infláció azonban ennek ellene szól. A Fed ugyanis a “teljes foglalkoztatás” biztosítását és az inflációs cél tartását tarja legfontosabb mandátumának.
Közgazdászok az 5 százalék közeli munkanélküliségi rátát “teljes foglalkoztatásnak” tartják az Egyesült Államokban.
Az inflációs kilátások megítélése a mostani dokumentumban lényegében nem változott a korábbiakhoz képest, a Fed ugyanúgy aggodalmát fejezte ki az alacsony infláció miatt.
A testület a döntés indoklásának megfogalmazásából ejtette az energiaárak stabilizálódására vonatkozó kikötést. Megjegyezte, hogy lakossági kiadások mérsékelt ütemben növekedtek, a lakóingatlan üzletágban pedig “további” javulás volt tapasztalható. A vállalati tőkeberuházások és a nettó kivitel azonban “gyengén” alakultak.(MTI)
http://www.federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20150729a.htm

 

640x40_feher
Scroll To Top