ingyenes webstatisztika

Nem bírod a hideget? Szaunázz!

Az északról származó, hosszú múltra visszatekintő szaunázás nagyszerűen átmelegít, sőt felfrissít: nem véletlen, hogy a hideg, téli időszakban különösen népszerű. Az alábbiakban az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel szaunamestere ad néhány hasznos tanácsot, hogy garantáltan kitűnő élmény legyen a forró kabinban eltöltött idő.

Rövid szaunatörténelem

A szauna nagyjából kétezer éve létező fogalom, de írásos feljegyzés a használatáról csupán ezer évvel ezelőtt készült. Feltehetően először skandinávok jöttek rá, hogy a forró párában ücsörögni nem csak kellemes, de egészséges is. A szauna szertartások helyszíne is volt a régi időkben. Szent Iván éjszakáján az eladósorban lévő lányok csáberejét egy különleges szeánsszal egybekötött szaunázással „erősítették”. Kezdetben a földbe ásott és lefedett mélyedéseket fürdés céljából fűtötték be, majd az idő előrehaladtával kialakultak az úgynevezett füstszaunák. Ez a szaunázás legősibb fajtája: a bent található tűzrakóban kell befűteni, a keletkező füst pedig kémény híjján az ajtón át távozik. A 20. század elején a füstszaunát felváltották a kéményes szaunakabinok. A hőmérséklet egy ilyen szaunában 70 és 95 fok között szokott lenni, de akár 130 fokig is hevíthetik az igazán gyakorlott, profi szaunázók.

Ezek is népszerű szauna-típusok

A szaunázás egyik újabb válfaja az infraszauna, ahol a kabint nem kályha segítségével melegítik fel, hanem infrasugarakkal. Az infraszaunákban általában 50 fok körüli az átlaghőmérséklet. A stollenszauna is egyre inkább elterjedőben van, például a Spirit 9 különböző szaunát magában foglaló szaunavilágában is találkozhatsz vele. Ez a finn szaunának egy olyan változata, ahol a falak kőből vannak kirakva, a kályha pedig tábortűzhöz hasonlít. A páratartalom ezekben a kőkabinokban alacsony, ami annak köszönhető, hogy a kőfalak átveszik a kályha által kibocsátott hőt.

A szaunázás több ezer éves szokás, ahhoz azonban, hogy minden percét tökéletesen kiélvezhessük, érdemes odafigyelni néhány alapszabályra. Nézzük, mit tanácsol az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel tapasztalt szaunamestere, Gombos Bence!

Zuhanyozz előtte-utána

Fontos, hogy a szaunázást mindig zuhanyzás és törölközés előzze meg, és ez is kövesse: az előbbivel eltávolítjuk testünkről a különböző kémiai anyagokat (például dezodort), utóbbival pedig lehűtjük felhevült testünket, valamint a hideg-meleg váltakozása a bőrnek is jót tesz.

15 perc: erre figyelj

Negyedóránál tovább nem ajánlatos bent tartózkodni egyhuzamban, sőt, ha úgy érzed, akár már öt perc után is kijöhetsz. Ha pihentél kicsit, és felfrissítetted magad, ismét visszatérhetsz egy újabb 15 perces hevülésre! Ez alól a szabály alól kivétel az infraszauna: itt az alacsonyabb hőmérséklet miatt akár fél órát is biztonságosan eltölthetünk a melengető sugarak között.

Használj természetes anyagból készült lepedőt

A szaunában ne viselj fürdőruhát, hiszen ez általában valamilyen szintetikus textilből készül, hő hatására pedig káros anyagok szabadulhatnak fel belőle. Ehelyett inkább valamilyen természetes szövetből, például lenből készült lepedőben lépj a kabinba. A papucsodat pedig mindenképp hagyd kint!

Betegen kerüld a szaunát

Az extrém meleg jótékony hatással van a testre: az erek kitágulnak, így intenzívebb lesz a vér- illetve nyirokkeringés, felgyorsul az anyagcsere és erősödik az immunrendszer, így a szaunázás a betegségek megelőzésében igen hasznos lehet. De ha már ledöntött a lábadról a kór, a megfázáson, gyulladáson, lázon nem segít a szauna, sőt, ilyenkor kifejezetten tilos az alkalmazása.

Az éhség nem erősíti az élményt

A Spirit Hotel szaunamestere felhívja a figyelmet arra is, hogy sem éhgyomorra, sem pedig teli hassal nem javasolt a forró kabinban tartózkodni.

 

Gyerekekkel óvatosan

A szaunázást 14 éves kortól javasolja a szakember, aki azt tanácsolja, hogy a megfelelő korú gyermekek is mindig szülői felügyelettel vegyék igénybe a szaunát.

Tartsd tiszteletben mások nyugalmát

A szauna az elmélyedés és a csend birodalma. Segíts másokat is abban, hogy ilyenkor magukra figyelhessenek, relaxálhassanak, és kerüld a hangos beszédet, nevetgélést! Merülj el te is a gondolataidban, és hagyd kint egy kicsit a külvilágot!

 

 

Spirit Hotel Thermal Spa*****

A Spirit Hotel Thermal Spa*****superior 2008-as megnyitása óta a hazai szállodaipar egyik zászlóshajója. A több hazai és nemzetközi díjat is elnyert szálloda dús erdők és a festői hét tó közvetlen szomszédságában található Sárváron, pár perces sétára a városközponttól. 271 szobával rendelkezik, szolgáltatásai gerincét a 10 ezer négyzetméter alapterületű „Oázis” fürdő- és wellness részleg adja, melyhez egyedülálló gyógyászati és medical spa központ tartozik. Az 1 kilométeres mélységből feltörő, 46°C hőmérsékletű „Spirit Gyógyvíznek” különleges és világszínvonalú a jótékony hatása. A Spirit Hotelt 2010-ben a hazai szállodák közül elsőként, és egyedüli magyar ötcsillagos szállodaként a European Health & Spa Award Best Destination Spa elismerésével tüntették ki. 2014-ben elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat és a Magyarország legjobb ötcsillagos konfenerciahotelének járó Aranynap-díjat is. A hotelt 2015-ben a Gault & Millau Kalauz a legjobb magyarországi wellness hotelnek választotta. A Spirit Hotel 2018-ban elnyerte a Seven Star Global Luxury Awards „Signum Virtutis” díjat, mellyel bekerült a világ különleges prémium márkákat és szolgáltatásokat tömörítő elit klubjába, 2019-ben pedig a Spirit Hotelé lett a leginnovatívabb spa hotelnek járó díj, melyet az Európai Gyógyfürdők Egyesülete (ESPA) ítélt oda.

640x40_feher 640x40_feher
Scroll To Top