ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / Négy pénzpiaci közvetítőt összesen 1,2 millió forintra büntetett az MNB

Négy pénzpiaci közvetítőt összesen 1,2 millió forintra büntetett az MNB

Tizenegy független pénzpiaci közvetítő tevékenységét ellenőrizte a Magyar Nemzeti Bank, s ezt követően négy piaci szereplőre összesen 1,2 millió forint bírságot szabott ki – tájékoztatta erről az MNB az MTI-t kedden.

A jegybank sajtóközleményéből kiderül: egyes közvetítők megbízó bankjuktól konferenciaszervezés, terembérlet, szakmai konzultációs nap szervezése címen kaptak jogsértő többletjuttatást, mások megbízói szerződéseiknél, nyilvántartásaiknál vétettek hibát.
A hitelintézeti törvény 2016. márciusi módosítása nyomán a független pénzpiaci közvetítők (az alkuszokat kivéve) jelzáloghitel-közvetítési díja nem haladhatja meg az adott hitelszerződés folyósításkori tőkeösszegének 2 százalékát – idézte fel az MNB.

     
A központi pénzintézet megállapításai szerint egyes közvetítők egyáltalán nem, vagy csak késedelmesen – a jutalékcsökkentő törvénymódosítás hatályba lépése után – módosították a korábbi, még magasabb mértékű jutalékról szóló megbízási szerződésüket a velük kapcsolatban álló hitelintézetekkel. Egy esetben a jogszabály hatályba lépése után is született jogsértő jutalékmértéket tartalmazó megbízási szerződés.
A jegybanki témavizsgálat nem tárt fel jelentős súlyú problémát, a vizsgált közvetítők és az őket megbízó pénzügyi intézmények alapvetően betartják a díj- és jutalékokra vonatkozó előírásokat, a kieső jutalékbevételek pótlására nem alkalmaznak ügyfelekkel szembeni díjakat – összegezte a jegybank.
Az MNB azt is közölte, hogy a HC Központ Kft.-t 600 ezer, a Benks Kft.-t 300 ezer, az OVB Kft.-t 200 ezer, a C&I Kft.-t pedig 100 ezer forint felügyeleti bírsággal sújtotta.
(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×

Köszöntünk a GazdasagPortal.hu portálon