ingyenes webstatisztika

Negatív kilátást adott az orosz adósosztályzatra a Moody’s

Megerősítette Oroszország nem befektetési ajánlású, “Ba1” szintű államkötvény-besorolását a Moody’s Investors Service, de az adósosztályzatra leminősítés hosszú távú lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban közölte, hogy ezzel a döntéssel fejezte be az orosz szuverén adósbesorolás március 4-én bejelentett leminősítési felülvizsgálatát.
A döntéshez fűzött indoklás szerint a Moody’s végül azért nem rontotta már most az orosz minősítést, mert az orosz gazdaság a hatékony makroszintű gazdaságpolitikai intézkedések eredményeként ellenállóképesnek bizonyult az olajárak újabb esésével szemben. Emellett a folyamatban lévő költségvetési kiigazítás deficitcsökkentő hatása elégségesnek tűnik ahhoz, hogy a 2016-2018-as időszakra várható hiányt a hazai tőkepiacról, illetve a költségvetési tartalékokból finanszírozni lehessen.
A negatív kilátás ugyanakkor azt tükrözi, hogy a Moody’s az általa érvényben tartott középtávú olajár-előrejelzések alapján az államháztartási megtakarítások további erózióját valószínűsíti.
A hitelminősítő szerint a legutóbbi nagyfrekvenciás, vagyis már rövid távon is mérhető reálgazdasági jelzőszámok – köztük az ipari termelés, valamint a szolgáltatási szektor, az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye – arra vallanak, hogy a növekedés az orosz gazdaságban ismét beindul. Ennek hajtóereje elsősorban a nettó export lesz, amelynek kedvező, hogy a rubel effektív reálárfolyama az elmúlt két évben hozzávetőleg 30 százalékkal gyengült.
Mindezek alapján a Moody’s enyhítette az orosz gazdaság idei recessziójának mélységére adott előrejelzését, és az orosz hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékos visszaesésével számol 2016-ban az eddigi prognózisában szereplő 2 százalékos csökkenés helyett. A cég a 2017-2018-as időszakban, éves átlagban számolva már növekedést vár Oroszországban, feltételezve, hogy az orosz gazdaságot nem éri újabb cserearányromlási sokk.
A múlt héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is megerősítette Oroszország besorolásait. A Fitch még épphogy befektetési ajánlású, “BBB mínusz” szintű hosszú távú államadós-besorolást tart érvényben Oroszországra, szintén negatív kilátással.
A döntéshez fűzött elemzésében ez a cég is 1,5 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt az orosz gazdaságban. A Fitch előrejelzése szerint a középtávú orosz növekedési potenciál sem éri el a 2 százalékot, jóllehet a “BBB” besorolási sávban szereplő szuverén adósok mediánértéke 3,3 százalék.
Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja a befektetési ajánlású államadós-kategóriában. A Standard & Poor’s tavaly januárban, a Moody’s tavaly februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív – vagyis befektetésre már nem ajánlott – sávba.
Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából – a Fitch Ratings jobb besorolása ellenére – Oroszország nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem. Sok alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfoliókban, és ez szűkíti az orosz szuverén befektetési eszközök potenciális külső vásárlóinak körét.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top