ingyenes webstatisztika

Napi deviza, arany, olaj kommentár

A dollár gyengült a legtöbb devizával szemben, mivel az eurozóna mutatói nem jeleztek újabb gyengeséget, az USA mutatószámai pedig nem lettek jobbak. A sajtójelentések leértékelték annak valószínűségét, hogy az EKB ezen a héten lépéseket tesz, és azzal érveltek, hogy december ésszerűbbnek tűnik a refinanszírozási lépésekhez, amivel egyetértek. Ennek eredményeképpen valamelyest alábbhagytak azon várakozások, hogy az EKB csütörtökön lépéseket tesz, míg a Fed lépéseivel kapcsolatos várakozások is kissé elcsendesültek. Ezért a dollár gyengült, az euró erősödött.

IronFX napi kommentár:

Az európai beszerzési menedzser indexek mérsékelt növekedést jeleztek, és semmilyen súlyos esemény nem történt ahhoz, hogy az EKB azonnali beavatkozására garantáltan sor kerüljön. Az exportorientált gazdaságok teljesítettek a legjobban: Németország maradt az EKB összetartó eleme; végleges gyártási PMI-indexe felülmúlta a várakozásokat, míg Spanyolország a legmagasabb értéket érte el 2011 márciusa óta. De Olaszország és Franciaország lendülete valamelyest alábbhagyott. Másrészt az USA gyári rendelésállománya valamelyest „gyengélkedett”: a tőkejavak rendelésállománya – amely az üzleti költségvetési tervek mutatószáma – a szeptemberi becslésnél jobban csökkent (beleértve a nem hadügyi tőkejavakra vonatkozó új rendeléseket a repülőgépek kivételével), szeptemberben havi szinten 1,3%-kal csökkent (augusztusban 1,0%-os növekedést könyvelhetett el. A csalódást keltő tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának közzétételét a Fed kissé szelídebb hozzáállása követte. Powell elnök szerint a politika „valószínűleg egy időre jelentősen alkalmazkodó marad”, és a fokozatos csökkentés kezdetének időzítése „szükségszerűen bizonytalan”, mivel a gazdaságtól függ. Szerintem az amerikai dollár továbbra is jó üzlet lesz, de elveszítheti közelmúltbeli hirtelen erősödésének egy részét.

Bár az amerikai dollár teret veszített a legtöbb devizával szemben, valamelyest erősödött az ausztrál dollárhoz képest, miután az Ausztrál Nemzeti Bank változatlanul hagyta alapkamatlábát (amint azt egyöntetűen várták), és Stevens elnök elmondta, hogy a deviza „kedvezőtlenül magas” maradt. Úgy tűnik, hogy a központi bank a devizára összpontosít, de mivel kevesen számítanak arra, hogy hamarosan újabb kamatlábcsökkentésre kerül sor, a hatóságok befolyást gyakorolnak. Ha az ausztrál dollár tovább erősödik, továbbra is ilyen jellegű megjegyzések várhatók.

Ma a figyelem központjában az EKB elnöke, Mario Draghi áll, aki Frankfurtban tart beszédet az EKB kamatlábakról szóló csütörtöki döntése előtt. Az EKB hivatalnoka, Constancio és Asmussen is ismét felszólalnak; hétfőn is beszédet tartottak. Az USA-ban a Fed hivatalnoka, Lacker tart beszédet a munkaerő-piacról Észak-Karolinában, míg a Fed másik hivatalnoka, William interjút ad San Franciscóban. A mutatószámokat tekintve a svájci októberi fogyasztói árindex várhatóan havi szinten 0,1%-kal emelkedik, ami lassulást jelent a szeptember havi szinten +0,3%-os értékhez képest. Körülbelül egy órával később közzéteszik az Egyesült Királyság szolgáltatási szektorának PMI-indexét októberre vonatkozóan; az előrejelzések szerint 60,3-ról 60,0-ra csökken, de egy ilyen magas szintről való mérsékelt csökkenés valószínűleg nem befolyásolja az angol fontot. Az USA-ban közzéteszik az októberi szolgáltatási szektor ISM-indexét. Rendszerint nem gyakorol olyan befolyást a piacra, mint a gyártási index, de fontos. Az előrejelzés szerint 54,4-ről 54,0-re csökken.

A Piac

• Az EUR/USD valamelyest emelkedett, miután támaszszintre talált a szept. 6. és okt. 25. közötti előremenetel 50%-os Fibonacci visszatérési szintjén és a hosszabb távú növekvő trendvonalon. Ha a bikáknak sikerül az árfolyamot az 1,3545-ös (E1) korlát fölé irányítaniuk, a közelmúltbeli esést az általános növekvő trend visszatérésének minősíteném, és a pár várhatóan visszatért előző irányához. Másrészt, ezen támaszszintbeli tartomány lefelé történő áttörése esetleg meghosszabbíthatja a medve jellegű hullámot a 61,8%-os Fibonacci visszatérési szint felé (1,3381 – T2). A napi grafikonon a hosszú távú növekvő trend marad érvényben, mivel az árfolyam még mindig növekvő trendvonala felett van.

• Támaszszint: 1,3467 (T1), 1,3381 (T2), 1,3321(T3)

• Ellenállásszint: 1,3545 (E1), 1,3644 (E2), 1,3706 (E3).

 

USD/JPY

• Az USD/JPY pár elérte a 98,23-as (T1) támaszszintet és a kék növekvő trendvonalat, majd emelkedett. Ha a vételi pozíciókkal rendelkezők az árfolyamot a trendvonal felett tartják, várhatóan ismét megcélozzák a rövid távú plafont a 98,84-es ellenállásszinten (E1). Az 50 periódusú mozgóátlag felfelé áttért a 200 periódusú mozgóátlagon, ami igazolja az új, rövid távú növekvő trend keletkezését. A napi grafikonon szimmetrikus háromszög azonosítható, ahol az alakzat egyértelmű kilépése a pár következő, hosszabb távú irányát jelezné.

• Támaszszint: 98,23 (T1), 97,78 (T2), 97,00 (T3).

• Ellenállásszint: 98,84 (E1), 99,17 (E2), 99,65 (E3).

 

EUR/GBP

• Az angol font erősödött, miután a Confederation of British Industry (CBI) felfelé korrigálta előrejelzését az ország növekedésével kapcsolatban, és az építőipari PMI-index 59,4-re emelkedett (58,7-re történő csökkenésre számítottak; a korábbi érték 58,9).

• Az EUR/GBP konszolidációs mozgást folytatott, és makacsul teszteli a 0,8448-as (T1) támaszszintet. Szerintem ezen szint egyértelmű, lefelé történő áttörése megerősítené, hogy a konszolidáció téglalap alakú folytonos alakzat; várhatóan hosszabbítások indulnak a következő támaszszintbeli korlát felé (0,8399 – T2). Az árfolyam mindkét mozgóátlag alatt van, míg az MACD negatív tartományban helyezkedik el, ami további csökkenésnek kedvez.

• Támaszszint: 0,8448 (T1), 0,8399 (T2), 0,8339 (T3).

• Ellenállásszint: 0,8507 (E1), 0,8552 (E2) és 0,8585 (E3).

 

Arany

• Az arany oldalirányú mozgást folytatott, és az 1305-ös (T1) támaszszint és az 1320-as (E1) ellenállásszint között maradt. Az 1305-ös (T1) korlát egyértelmű. lefelé történő áttörése nagyobb medve jellegű következményekkel járna, és megerősítené azon gyanúmat, hogy a közelmúltbeli előremenetel csupán az előző csökkenő trend 61,8%-os visszatérési szintje volt (a kék csökkenő trendvonal jelzi). Az RSI azonban visszapattant a 30-as szintről, és nem lepődnék meg azon, ha nap közben további konszolidációra vagy növekvő hullámra kerülne sor.

• Támaszszint: 1305 (T1), 1290 (T2), 1269 (T3).

• Ellenállásszint: 1320 (E1), 1342 (E2), 1363 (E3).

 

Olaj

• A WTI is oldalirányban mozgott, és a csökkenő tartományának alsó határa közelében maradt. Rövid távú növekvő hullám várható a tartományon belül, mivel úgy tűnik, hogy az RSI készen áll a túlértékesített tartományból való kilépésre, az MACD pedig – bár negatív tartományban van – készen áll felfelé áttérni indító vonalán. A WTI általános trendje továbbra is csökkenő trend marad, mivel az ár a kék csökkenő trendbeli tartományon belül van, és a 50 periódusú mozgóátlag a 200 periódusú mozgóátlag alatt helyezkedik el.

• Támaszszint: 93,61 (T1), 91,22 (T2), 89,32 (T3).

• Ellenállásszint: 96,00 (E1), 98,81 (E2), 101,00 (E3).

 

REFERENCIA valutaárfolyamok – NAPI árfolyamváltozás nyertesei és vesztesei

Piaci Összefoglaló

 

(Forrás: IronFX)

 

640x40_feher
Scroll To Top