ingyenes webstatisztika

Napi deviza, arany, olaj elemzés (2013.11.26)

Az EUR/USD pár valamelyest csökkent, de visszapattant, miután támaszszintre talált az 1,3500-ös (T1) korláton.
forex
IronFX napi elemzés:
 • Az USD vegyes képet mutatott, miután közzétették a kedvezőtlen függőben lévő lakásértékesítési és a dallasi gyártási indexet; erősödött a GBP, a NOK és a CHF devizákhoz képest, ám gyengült a JPY, a CAD, a SEK, az AUD és az NZD devizákkal szemben. Az EUR/USD pár stabil.
 • A Brent jelentősen alacsonyabb szinten nyitott tegnap az Iránnal kötött megállapodás miatt, de fokozatosan helyreállt. Az arany és az ezüst az olajjal együtt emelkedett. A NOK gyengült, a CAD erősödött. A Brent most viszonylag magas szinten van, a Brent/WTI spread rekordnagyságú. A Brent ma várhatóan csökken, és nyomást gyakorol a norvég koronára és a kanadai dollárra.
 • Mai mutatószámok:  Az USA lakáspiaci adatai ellensúlyozhatják a tegnapi függőben lévő lakásértékesítések kedvezőtlen adatát: az építési engedélyek októberben várhatóan emelkedtek, a lakásárak (S&P/Case-Shiller és FHFA árindex) is várhatóan emelkednek. Konferenciatanács fogyasztói bizalmi indexe és az USA-beli Richmond Fed gyártási index az előrejelzések szerint emelkedik, ami támogató hatású az amerikai dollárra nézve.
 • Beszédet tartanak:  A BoE elnöke, Carney nyilatkozik az inflációs jelentésről; rendszerint enyhítés-párti. Az EKB-től Mersch és Asmussen megismételhetik enyhítés-párti megjegyzéseiket.

 

Áttekintés:

 

 • A dollár általánosságban csökkent az éjszaka folyamán, erősödött a GBP, a NOK és a CHF devizákkal szemben, ám gyengült öt G10 devizához képest (JPY, CAD, SEK, AUD és NZD). Az EUR/USD pár nagyrészt változatlan volt. Az USD gyengeségének oka a kedvezőtlen USA-beli mutatószámok: a függőben lévő lakásértékesítések és a dallasi gyártási index is alulmaradt a várakozásokon. A függőben lévő lakásértékesítések közzétételének késedelme az októberi kormánybezárásnak tudható be, tehát itt visszapattanás lehetséges az adatok k közzétételekor (dec. 30.). Ezelőtt azonban közzéteszik a meglévő lakásértékesítéseket novemberre vonatkozóan (dec. 19-én), és mivel a függőben lévő lakásértékesítések közzététele kb. egy hónappal a meglévő lakásértékesítések közzététele előtt történik, az adat kedvezőtlen lehet.

 

 • A Brent kb. 2,1%-kal emelkedett (2,26 $), míg a WTI 0,4%-kal erősödött (0,38 $) a hétfői európai nyitó árfolyamhoz képest. A Brent tegnap jelentősen alacsonyabb szinten nyitott, miután ideiglenes megállapodást kötöttek Iránnal, ami fokozza az országból érkező kínálat növekedését, de az európai nyitáskor a nap legalacsonyabb szintjére került, majd fokozatosan helyreállt. Az ezüst és az arany az olajjal együtt erősödött. Azonban a devizákra gyakorolt hatás vegyes volt.  A NOK tovább csökkent, míg a CAD ma reggel tovább erősödött. Úgy tűnik, hogy a Brent visszapattanása túlzott lehet – a Brent visszatért azon szintekre, ahol tavaly csupán néhányszor volt, míg a Brent/WTI spread rekordnagyságú lett. A Brent várhatóan valamelyest csökkenni fog, és ezzel együtt a NOK is tovább esik. Az arany és az ezüst ma együtt csökkenhet. A WTI-t támogatásban részesül az USA Energiainformációs Szolgálat (EIA) szerdai, olajkészletekről szóló jelentésének közzététele előtt. A piaci előrejelzések szerint a készletek 300 000 hordóval csökkentek, ami 10 hét távlatában az első csökkenés. A mérsékelt mozgás jelzi, hogy nem olyan nagy a lelkesedés az olaj iránt a tegnapi kedvezőtlen gyártási index tükrében. Ezért úgy tűnik, hogy a CAD is érzékeny ezen szinteken, mivel az olaj Kanada legjelentősebb exportterméke.

 

 • A mai mutatószámok Olaszország novemberi fogyasztói bizalmi indexével kezdődnek, amely az előrejelzés szerint valamelyest emelkedik (97,3-ról 97,5-re). Az USA-ban közzéteszik a lakáspiaci adatokat, amelyek esetleg ellensúlyozzák a tegnapi kedvezőtlen függőben lévő lakásértékesítések által keltett negatív benyomást, és ezért támogatják az amerikai dollárt. Szeptemberre és októberre vonatkozóan is közzéteszik az építési engedélyek adatát. Az engedélyek októberben várhatóan 930 ezerre tehetők (utoljára augusztusban 926 ezer volt). A lakásárak várhatóan stabilan emelkednek: az S&P/Case-Shiller lakásárindex várhatóan havi szinten 0,9%-kal emelkedik szeptemberben (augusztusihoz hasonlóan), míg az FHFA árindex szeptemberre vonatkozóan az előrejelzés szerint havi szinten 0,4%-kal nőtt, ami gyorsulás az előző hónap havi szinten +0,3%-os adatához képest. Az S&P/Case Shiller index tartalmazza a drágább lakásokat is, amelyek esetében gyorsabb a helyreállás, mint az alacsonyabb árú lakásoknál. A Konferenciatanács novemberi fogyasztói bizalmi indexe az előrejelzés szerint 71,2-ről 72,5-re emelkedik. Az USA-beli novemberi Richmond Fed gyártási index várhatóan 1-ről 4-re emelkedik, ami pozitív hatást gyakorolhat az amerikai dollárra.

 

 • Kedden két BoE és két EKB hivatalnok tart beszédet. A Bank of England kormányzója, Mark Carney nyilatkozik a Kincstár bizottsága előtt a központi bank inflációs jelentéséről és az új gazdasági előrejelzésekről. A BoE Bulley hivatalnoka pedig egy londoni konferencián nyilatkozik. Carney az enyhítés-pártiak felé hajlik, tehát nyilatkozata nyomást gyakorolhat a GBP-re. Az EKB-tól Mersch kulcsfontosságú beszédet tart a monetáris és pénzügyi stabilitásról, míg az EKB-tól Asmussen vendégelőadó lesz egy berlini vacsorán. Mersch a közelmúltban elmondta, hogy az EKB szükség esetén rendelkezik a „gazdaság likviditással való elárasztására” szolgáló eszközökkel, míg Asmussen közölte, hogy nem zárja ki a negatív betéti kamatlábat. Mai megjegyzéseik ezért negatív hatást gyakorolhatnak az euróra.

A Piac

EUR/USD

eurusd_20131126

 

 • Az EUR/USD pár valamelyest csökkent, de visszapattant, miután támaszszintre talált az 1,3500-ös (T1) korláton.  A pár jelenleg ezen támaszszint és az 1,3578-as (E1) ellenállásszint között van. Ez a világoskék támaszszint alatt van, de mivel nem sikerült áttörnie az előző minimum szintet, egyelőre semleges álláspontra helyezkedem, amíg át nem töri a korábban említett korlátok egyikét. A tegnapi árfolyam medve jellegű Harami gyertya alakzatot formált, ami jelzi, hogy az árfolyam esetleg ismét az 1,3500-ös (T1) szint alá kerül.
 • Támaszszint: 1,3500 (T1), 1,3414 (T2), 1,3321 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3578 (E1), 1,3662 (E2), 1,3782 (E3).

USD/JPY

usdjpy_20131126

 

 • Az USD/JPY pár csökkent, de a csökkenésnek megálljt parancsolt a 101,36-os (T1) támaszszint és a lila növekvő trendbeli tartomány felső határa. Ezen szint lefelé történő áttörése a párt ismét visszajuttatná a tartományba. Azonban bármilyen csökkenést visszatérésnek minősítenék, amely megújult vételi lehetőségeket kínálhat. A rövid távú trend növekvő trend marad, mivel az árfolyam magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket ér el. Az 50 periódusú mozgóátlag a 200 periódusú mozgóátlag felett van, ami támogatja az árfolyam mozgását. A napi grafikonon az árfolyam a szimmetrikus háromszög alakzat felső határa felett van, ami jelzi a további előremenetelt.
 • Támaszszint: 101,36 (T1), 100,43 (T2), 99,55 (T3).
 • Ellenállásszint: 101,90 (E1), 102,40 (E2), 103,60 (E3).

GBP/USD

gbpusd_20131126

 

 • A GBP/USD pár tegnap csökkent, és elérte a rövid távú növekvő trendbeli tartomány alsó határát, amely egybeesik az 1,6147-es (T1) támaszszintbeli korláttal. Csak a támaszszint egyértelmű áttörése adhat okot a további csökkenés feltételezésére.  Amíg az előző minimum szint kitart, és az árfolyam a tartományon belül marad, a rövid távú növekvő trend érvényben marad. Az 50 periódusú mozgóátlag a 200 periódusú mozgóátlag felett marad, ami igazolja a rövid távú növekvő trendet.
 • Támaszszint: 1,6147 (T1), 1,6052 (T2), 1,6000 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,6260 (E1), 1,6375 (E2), 1,6442 (E3).

Arany

gold_20131126

 

 • Az arany visszapattant az 1227-es (T1) korlátról, és jelentősen emelkedett. Az európai nyitáskor az ár teszteli a csökkenő tartomány felső határát. A rövid távú trend továbbra is csökkenő trend, mivel a nemesfém a tartományon belül marad, és alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el. A napi grafikonon az ár valamelyest a lehetséges fej-váll csúcsos alakzat nyakvonala felett van, ahol a lefelé történő áttörés nagyobb, medve jellegű következményekkel járna.
 • Támaszszint: 1227 (T1), 1211 (T2), 1177 (T3).
 • Ellenállásszint: 1251 (E1), 1269 (E2), 1290 (E3).

Olaj

oil_20131126

 

 • A WTI emelkedett, miután már sokadszor támaszszintre talált a 93,14-es (T1) korláton. Az ár ezen korlát és a 95,36-os (E1) ellenállásszint között van november 5. óta. Mindkét momentum mutatószám semleges szintje közelében van, ami nem jelzi az olaj mozgásának következő irányát. A napi grafikonon a tegnapi kereskedés doji csillagként jelenik meg, ami jelzi, hogy a befektetők tanácstalanok a WTI irányát illetően.
 • Támaszszint: 93,14 (T1), 91,22 (T2), 89,32 (T3).
 • Ellenállásszint: 95,36 (E1), 98,81 (E2), 101,00 (E3).

 

(Forrás: IronFX)

 

 

640x40_feher
Scroll To Top