ingyenes webstatisztika

Nagyobb árbevétel, kisebb eredmény a Ferropatent Zrt.-nél

A szekszárdi Ferropatent Zrt. 20-25 százalékkal növelte árbevételét tavaly, ugyanakkor csökkent a nyeresége az egy évvel korábbihoz képest – közölte az acélkereskedelemmel foglalkozó cég vezérigazgatója az MTI-vel.

 

Szabó Sándor arról számolt be, hogy 2013-ban a zrt. várható nettó árbevétele 2-3 milliárd forinttal haladja meg a 2012-es 10,225 milliárd forintot, az adózás előtti eredmény azonban az egy évvel korábbi 325 millió forintnál kisebb lesz.
Az eredmény csökkenésének oka elsősorban a költségek növekedése volt; a banki és szállítási költségek 40-50 millió forintot tettek ki a társaság gazdálkodásában – jegyezte meg.
Ismertetése szerint a Ferropatent tavaly 92 ezer tonna acélárut értékesített, ebből 30 ezer tonna táblásított acélárut – a 2013-ban a zrt. tulajdonába került – Metal Trading Center Kft.  állított elő, további közel tízezer tonna acélt pedig  a zrt. szekszárdi üzemében dolgoztak fel. Az árbevétel-növekedés a Metal Trading által gyártott mennyiség értékesítésének köszönhető.
Az összesen száz embert foglalkoztató cégcsoport elsősorban gépgyártóknak, kis részben autóipari beszállítóknak értékesítette acéltermékeit, a megrendelések mintegy 5 százaléka érkezett az építőiparból – mondta a cégvezető.
Jelezte: az eladott termékek 90 százalékát külföldről hozzák be, 30-40 százalékát Olaszországból importálják, de a kassai vasműből is vásároltak 20 ezer tonna acélt. Az árut 97 százalékban hazai piacon adták el.
A vezérigazgató közlése szerint 2014-ben a tavalyihoz hasonló mennyiséget, 85-90 ezer tonna acélterméket terveznek értékesíteni, a 2013-as árbevétel elérése mellett nagyobb nyereséghányaddal. A tervek szerint a következő két évben a szekszárdi üzemben végezhető lemezmegmunkálással – hajlítással, vágással, kezeléssel – 3-8 százalékos árrésnövekedést érhet el a társaság – mondta a cég vezetője.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top