ingyenes webstatisztika

Monetáris tanács: az alapkamat és a monetáris kondíciók lazítása összhangban van az inflációs céllal

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a kamatdöntést követően.

Amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával – olvasható a testület közleményében.
Az elemzői várakozásoknak megfelelően a jegybank monetáris tanácsa kedden nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén, de a kamatfolyosót 1,10 százalékról 0,95 százalékra szűkítette. Az egynapos hitelkamat 15 bázisponttal 0,9 százalékra csökkent, az egynapos betéti kamat mínusz 0,05 százalék maradt.
Az MNB irányadó kamatának változatlansága nyomán a három hónapos jegybanki betétre fizetett jegybanki kamat változatlanul 0,9 százalék, és ugyanerre a szintre húzták most le – az egynapos fedezett hitel kamata mellett – az egyhetes fedezett hitel kamatát is, amely eddig 10 bázisponttal magasabb, 1,0 százalékos volt.
A tanács közleménye emlékeztet arra: 2016 harmadik negyedévében a hazai gazdaság 2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A következő negyedévekben a háztartások fogyasztásának további élénkülése várható, ezáltal a fogyasztási kiadások továbbra is meghatározó tényezői maradnak a gazdasági növekedésnek.
Az ipari termelés szeptemberben mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, a harmadik negyedévben az ágazat kibocsátásának dinamikája érdemben visszafogottabban alakult, ami többek között a járműipar átmeneti termeléscsökkenésével függ össze. A munkaerő iránti kereslet erős maradt, így a foglalkoztatottak száma ismét emelkedett, miközben a munkanélküliségi ráta tovább csökkent. Szeptemberben mind a vállalati, mind a háztartási hitelezés bővült.
Kitérnek arra: az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban változó volt a globális pénzpiaci hangulat, amelyet főként az amerikai elnökválasztással és a Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozások, valamint az európai bankrendszerről szóló hírek mozgattak. A forint árfolyama nem változott érdemben az euróval szemben. A nemzetközi folyamatok hatására az állampapírpiaci hozamgörbe középső és hosszú szakasza is felfelé mozdult, így a hozamgörbe meredekebbé vált.
Rámutatnak: a magas külső finanszírozási képesség és a külső adósságállomány csökkenése tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. Ezek nagyban hozzájárultak ahhoz is, hogy a Moody’s felminősítette a magyar államadósságot, ezáltal mindhárom vezető nemzetközi hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába került az ország. Az előretekintő hazai pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.
A monetáris tanács szeptemberi ülésén 900 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2016. év végén fennálló állományát, ami a testület várakozása szerint minimum 200-400 milliárd forint kiszorítását jelenti a betéti eszközből. A tanács a három hónapos betétállományra bevezetett korlátot és ennek esetleges jövőbeli változtatását a monetáris politikai eszköztár szerves részének tekinti. A jegybank a pénzpiaci hozamok mérséklődésén keresztül kívánja elérni a monetáris kondíciók lazítását és a gazdasági növekedés ennek megfelelő ösztönzését – olvasható a tanács közleményében.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top