ingyenes webstatisztika

Mol-INA-ügy – Iván Gábor: a Mol és a horvát kormány konfliktusa nem a két kormány konfliktusa

Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet szerint létezik konfliktus a horvát kormány és a Mol Nyrt. között, de ez nem közvetlenül a két kormány konfliktusa. “A magyar kormány nem vesz részt a tárgyalásokban, mert a Mol Nyrt. nem állami vállalat, ettől még a Mol ügye sosem lesz közömbös a nagykövet számára” – idézte a Vecernji List horvát napilap szombaton a nagykövetet.

Az Iván Gáborral készített interjúban a nagykövetet a lap mindenekelőtt arról kérdezte: mi lehet az oka annak, hogy horvát kormány és a Mol több mint egy éve nem tud megoldást találni az INA problémáira.
A sikertelen tárgyalásokat kommentálva a nagykövet kijelentette: “az elmúlt 13 hónapban mindössze öt tárgyalás tartottak a felek. A Mol többször is felajánlotta, hogy tárgyaljanak stratégiai ügyekről, de a horvát fél ragaszkodott ahhoz, hogy csak a vállalat irányításáról beszéljenek”. Iván Gábor hozzátette: “benyomásom szerint nem mindegyik fél érdekelt abban, hogy a problémákat megoldják.” A nagykövet szerint ez azért van, mert a horvát részről egyesek politikai tőkét kívánnak kovácsolni az ügyből, akár az INA jövőjének rovására is.
A nagykövet a konfliktust szembeállította az elmúlt két évtizedben Horvátországnak nyújtott magyar segítséggel. Utalt arra, hogy Zágráb a horvát függetlenség 1991-ben történt kikiáltása óta a legtöbb segítséget valószínűleg Budapesttől kapta.
Arra az újságírói kérdésre, vajon a Mol megpróbálja-e tönkretenni az INA-t, Iván Gábor azt válaszolta: “amióta az Mol irányítja az INA-t, a vállalat nyereséget termel”.
Az újság megkérdezte a nagykövetet, információi szerint az Egyesült Államok befolyást gyakorol-e arra, hogy a Mol ne az oroszoknak adja el INA-részesedését. Iván Gábor válaszában kijelentette:”két találkozóra is sor került az amerikai kormány képviselőivel, egyre Zágrábban és egyre Budapesten. Az amerikai fél felajánlotta baráti közvetítését a horvát kormány és a Mol közötti vita megoldásához, amit a Mol elfogadott. Tudomásom szerint a horvát fél még gondolkodik az ajánlaton”.(MTI)

 

 

640x40_feher
Scroll To Top