ingyenes webstatisztika

Mol-INA ügy – Hernádi teljes jogkörrel irányítja a vállalatcsoportot

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatóként a folyamatban lévő eljárás ellenére a továbbiakban is teljes jogkörrel irányítja a vállalatcsoportot – közölte a Mol Nyrt. a tőzsde honlapján szerdán azt követően, hogy zágrábi jelentések szerint a horvát rendőrség kedden európai elfogatóparancsot adott ki ellene, Hernádi Zsolt állítólag az Interpol vörös körözési listájára is felkerült.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat.
A szerdai közlemény szerint a Mol Csoport társasági irányítási rendszere a felügyelő bizottsággal, az igazgatósággal és az ügyvezető testülettel megfelelő struktúra arra, hogy kezelje a vállalatcsoport valamennyi operatív ügyét a kialakult helyzetben is.
“Amíg a jogi ügy számunkra kedvező módon le nem zárul, Hernádi Zsoltnak magánszemélyként nyilvánvalóan kényelmetlen lesz, hogy nem tud külföldre utazni, és ez bizonyos protokoll feladatok ellátásában is akadályozhatja” – fogalmaz a társaság közleménye. Hozzáteszik: ez semmilyen módon nem gyengíti az elnök-vezérigazgatót abban, hogy a továbbiakban is teljes jogkörrel irányítsa a vállalatcsoportot.
A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Mol minden jogi eszközzel megvédi magát a Hernádi Zsoltot és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, amelyek nyilvánvaló mozgatórugója a Mol csoport és elnökének megfélemlítése – írták.
Kiemelik: Horvátország saját joga szerint “talán megtehette azt, amit tett, mi azonban fenntartjuk azon álláspontunkat, hogy a horvát hatóságok eljárása és annak módja ellentétes az európai uniós joggal, amelynek alkalmazását Horvátország magára nézve is kötelezőnek fogadta el, amikor idén csatlakozott az EU-hoz.” A Mol-csoport magyar részvénytársaságként a magyar jog hatálya alá tartozik, ebből adódóan jogilag a magyar hatóságok azon korábbi döntése kötelezi, mely az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette.
Közleményében a Mol hangsúlyozta azt is, hogy a vizsgálat nem tárt fel helytelen vagy törvénytelen üzleti tevékenységet sem a Mol-csoport, sem képviselői részéről. A Mol-csoport már 2012 novemberében közölte, hogy a bírósági eljárásban nem mutattak be olyan érdemi bizonyítékot, amely alátámasztaná a Mol érintettségét a felmerült vádakkal kapcsolatban. Megkérdőjelezik azt is, hogy a Mollal kapcsolatban felmerült vádak tekintetében folytatott eljárás megfelel-e az uniós, illetve nemzetközi joggyakorlatnak. “Véleményünk szerint nem felel meg a jogállamiság követelményeinek” – írta a Mol a tőzsde honlapján.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top