ingyenes webstatisztika

MOL-INA ügy – A horvát kormány hivatalosan is egyértelmű válaszadásra szólította fel a Molt

A horvát kormány csütörtökön hivatalosan is egyértelmű válaszadásra szólította fel a Molt az INA-részesedésének sorsával kapcsolatban.

mol-ina

A horvát kormány arra kéri a magyar olajtársaságot, hogy egyértelműen és “haladék nélkül” tisztázza, értékesíteni akarja-e a közel 50 százalékos részesedését a horvát INA olajvállalatban – tartalmazza a kormányközlemény.
“Horvátország úgy hiszi, fontos, hogy a Mol világosan jelentse be, ha feltétel nélkül értékesíteni akarja az INA-ban levő részesedését. Nem vitatjuk, hogy a Mol joga eldönteni, mit akar csinálni az INA-részvényekkel, de álláspontjának tisztázása kulcsfontosságú a kormány további lépéseinek szempontjából” – fogalmaznak a kommünikében.
A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.
A tulajdonosok közötti vita egyik fő pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése, de a horvát kormány egyebek mellett azzal vádolja a Molt, hogy nem fektetett be megfelelő mértékben az INA-ba. A magyar olajcég szerint ezzel szemben a horvát kormányt terheli felelősség, amiért ígéretétől eltérően nem választotta le az INA-ról a vállalat veszteséges gázüzletágát.
Múlt pénteken a Mol Nyrt. igazgatósága az INA-ban lévő részesedés eladásának előkészítésére adott felhatalmazást az ügyvezető testületének. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök és Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter azóta egymásnak részben ellentmondó kijelentéseket tett, hogy Horvátország hogyan fog reagálni a Mol bejelentésére.
Horvátországban eddig nem volt hivatalos álláspont az ügyben, csak annyi volt biztos, hogy a zágrábi kormány véleménye szerint a horvát állam elővásárlási joggal rendelkezik az INA olajcég Mol által birtokolt részvényeire. A csütörtöki közlemény alapján a végleges horvát hivatalos álláspont csak a Mol következő lépése után fog megszületni. Erre utal, hogy a közleményben a Molt ésszerű időn belüli, de késedelem nélküli válaszadásra kérték Zágrábban.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top