ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / MNB: szeptemberben többlettel zárt a fizetési mérleg

MNB: szeptemberben többlettel zárt a fizetési mérleg

Az előző havi deficitből szeptemberre pozitívra fordult az ország folyó fizetési mérlege és 230 millió aktívumot mutatott, ami 354 millió euró javulást jelent az előző hónappal szemben. Az uniós tőkeátutalások összege is 85 millió euróval, 370 millió euróra nőtt augusztushoz viszonyítva, így az ország külső pénzügyi pozíciójának jellemzésére alkalmazott mutató, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegével leírt finanszírozási képesség a külfölddel szemben szeptemberben 396 millió euróra emelkedett az előző havi 168 millió euróról – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján olvasható legfrissebb előzetes havi adatokból.

Az áruforgalom egyenlege a harmadik negyedév mindhárom hónapjában importtöbbletet jelzett fizetési mérlegben. A szeptemberi 143 millió euróval együtt 671 millió euróra nőtt a harmadik negyedévi külkereskedelmi deficit, ami az előzetes adatok alapján 1,240 milliárd euróval is ronthatja a folyó mérleget a második negyedévi 569 millió euró többletbevételt figyelembe véve. (A negyedéves előzetes folyó mérleg adatokat, majd karácsony előtt, december 20-án közli az MNB.)

     
Az áruforgalommal ellentétben a szolgáltatások külkereskedelmében szeptemberben is az előző havival azonos nagyságrendű 804 millió euró aktívum keletkezett, így három hónap alatt 2,283 milliárd euróra jön ki az előzetes aktívum, mintegy 260 millió euróval több a második negyedévinél. A szolgáltatások között az idegenforgalom éppúgy, mint augusztusban, szeptemberben is 360 millió feletti többletet hozott, a negyedév során pedig meghaladhatta az 1,07 milliárd eurót, ami 170 millió euróval nagyobb a második negyedévinél.
A jövedelmek áramlása nem mutat érdemi elmozdulást, az elsődleges jövedelmek kiáramlása szeptemberben 409 millió euró volt, alig tért el az augusztusi 424 millió eurótól, és a havi adatokból kalkulált negyedéves összeg 1,3 milliárd euró, mintegy 300 millió euróval kevesebb a második negyedévinél.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×