ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / MNB: nőtt az üzemanyagok inflációhoz való hozzájárulása júniusban

MNB: nőtt az üzemanyagok inflációhoz való hozzájárulása júniusban

Emelkedett az üzemanyagok inflációhoz való hozzájárulása júniusban, az élelmiszerek és a keresletérzékeny termékek az előző hónaphoz hasonló mértékben befolyásolták az infláció alakulását – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az infláció alakulásáról szóló havi elemzésében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden megjelent adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak júniusban, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal nőttek.
A jegybank a honlapján közzétett elemzésben jelezte: a maginfláció változatlanul 2,4, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 2,3 százalékos értéket mutatott.

     
Az inflációs alapfolyamatokat tükröző MNB-mutatók – a keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek, valamint a szolgáltatások éves inflációja – kissé emelkedtek májushoz képest, de továbbra is 2,0-2,5 százalék között alakulnak.
Az iparcikkek szezonálisan igazított árai csökkentek júniusban az előző hónaphoz képest. A termékkörön belül a tartós iparcikkek, elsősorban a televíziók, valamint a nem tartós iparcikkek ára is mérséklődött. A termékkör árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakította – fejtette ki értékelésében az MNB.
Júniusban a piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek. A termékkörön belül a korábbi évekhez képest magasabb árdinamika volt megfigyelhető, ami főként a vendéglátáshoz kapcsolódó szolgáltatásokhoz köthető.
A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított és adószűrt árai emelkedtek, az áremelkedést elsősorban a tejárak növekedése okozta.
A feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan igazított és adószűrt árai csökkentek júniusban, több termék – főként a burgonya és a sertéshús – árának mérséklődése miatt.
A szabályozott termékek árai nem változtak májushoz képest.
A lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogott szinten alakulnak – áll az elemzésben.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×