ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / MNB: júniusban pozitívba fordult a fizetési mérleg

MNB: júniusban pozitívba fordult a fizetési mérleg

Az előző havi enyhe (36 millió euró) deficitből pozitívra fordult júniusban a folyó fizetési mérleg egyenlege és 444 millió euró aktívummal zárta a hónapot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden megjelent havi fizetési mérlegadatokból.

A javulás már sejthető volt a KSH múlt héten kiadott előzetes külkereskedelmi mérlegadataiból, amely szerint az áruforgalom júniusi többlete, története során harmadszor lépte túl az egymilliárd eurót és 1,071 milliárd eurót tett ki a májusi kevesebb, mint 600 millióval szemben. A fizetési mérlegben az áruforgalmi egyenleg 478 millió euróval (545 millióra) javult májusról júniusra, gyakorlatilag ezzel meg is magyarázható a folyó mérlegben bekövetkezett 481 millió eurónyi pozitív változás. A szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának egyenlege és azon belül a turizmus mérlege alig mozdult: 629 millió illetve 287 millió eurót mutatott júniusban az előző havi 630 millió és 293 millió euró után.

     
Alig változott a külföldiek befektetéseiből eredő jövedelmek hazautalása, 40 millió euróval kevesebb volt a májusinál és 875 millió euróra rúgott, hasonló összeggel, 35 millió euróval nőtt viszont a másodlagos jövedelmek külföldre utalása, ami ezzel együtt is csak 118 millió deficitet mutatott júniusban.
Az uniós támogatások beáramlása a májusinál 14 millió euróval kevesebb 137 millió euró volt júniusban, így az ország külső pénzügyi pozíciójának jellemzésre alkalmazott mutatató, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegével leírt finanszírozási képesség a külfölddel szemben 581 millió euró volt, 467 millió euróval több az előző havinál.
(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×