ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / MNB: gyenge belső szabályozottság miatt bírságot kapott a Banif Plus Bank

MNB: gyenge belső szabályozottság miatt bírságot kapott a Banif Plus Bank

A jegybank 49 millió forint bírságot szabott ki a Banif Plus Bank Zrt.-re, egyebek közt a bank belső működési folyamatainak gyenge belső szabályozottsága, a hitelkockázatok elégtelen azonosítása, mérése és kezelése, illetve jelentős számú kisebb jogsértés miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a jegybank kötelezte a pénzintézetet többek között arra, hogy erősítse meg a vállalatirányítási és kockázatkezelési szabályozásait, ennek érdekében alakítson ki középtávú üzleti és kockázati stratégiát.
A jegybank előírta továbbá, hogy a Banif Plus Bank a jogszabálynak megfelelő gyakorisággal és módon minősítse ügyleteit. Emellett a banknak az üzletmenet folytonosságára, a kritikus helyzetekre, a jogosultságokra vonatkozó számos IT-hiányosságot kell megszüntetnie, aktualizálnia kell szabályzatait, kiegészítenie javadalmazási politikáját, illetve alkalmaznia kell a működéssel kapcsolatos jogszabályok megsértésének jelentésére szolgáló eljárást.
Jegybank elvárja azt is, hogy a bank fejlesszen ki megfelelő ügyfél- és partnerminősítési rendszert, ügyfeleit évente minősítse újra, s folyamatosan kövesse figyelemmel az adósok pénzügyi-gazdasági helyzetében bekövetkező változásokat.
Az MNB rendszeres ellenőrzései keretében folytatott átfogó vizsgálatot a Banif Plus Bank Zrt.-nél 2015 decemberéig, a feltárt jogsértések orvoslása érdekében a banknak rendkívüli adatszolgáltatás keretében kell számot adnia a jegybank által előírt különböző intézkedések teljesítéséről idén márciusban, júniusban, illetve év végén – olvasható a közleményben.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
80x1000_feher
80x1000_feher
640x40_feher

Leave a Reply

Your email address will not be published.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×
Facebook

Köszöntünk a GazdasagPortal.hu portálon