ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / MNB: engedély nélkül vásárolt követeléseket az Imokredit

MNB: engedély nélkül vásárolt követeléseket az Imokredit

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint bírságot szabott ki a győri Imokredit Szolgáltató Kft.-re engedély nélküli követelésvásárlás miatt, és megtiltotta a jogosulatlan tevékenység további folytatását.

Az MNB hétfői közleménye szerint feljelentést is tettek az ügyben.
A jegybanki vizsgálat megállapította, hogy a társaság üzletszerű tevékenysége keretében több pénzügyi intézménytől is vásárolt követeléseket az áttekintett egyéves időszakban, bár nem rendelkezett, illetve rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.
Az MNB közleményében jelezte: a követelésvásárlás önmagában nem minősül jogellenes tevékenységnek, azonban az üzletszerűen követelésvásárlási tevékenységet folytató cégnek rendelkeznie kell jegybanki engedéllyel.

     
Felidézte a jegybank azt is, hogy 2015-ben több mint négyszáz magyarországi pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra eladott követeléseiről. Ennek nyomán több ezer engedményezési ügyletet és követelésvásárlót ellenőrzött, tucatnyi piacfelügyeleti eljárást indított, valamint 2016-tól több felügyeleti intézkedést is hozott. A jogosulatlan követelésvásárlókra vonatkozó vizsgálatsorozat végéig az MNB mintegy 500 millió forint bírságot szabott ki az engedély nélkül tevékenykedőkre, emellett számos büntetőfeljelentést is tett.
A jegybank a vizsgálatsorozat lezárása után is folyamatosan figyelemmel kíséri a követelésvásárlási tevékenységet végző társaságokat – áll a közleményben.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top