ingyenes webstatisztika

MNB: az ügyfelek érdekeinek védelmében járt el a jegybank a Széchenyi Bank ügyében

Az ügyfelek érdekeinek védelmében, a közvéleményt haladéktalanul tájékoztatva járt el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amikor 5 millióról 30,6 millió forintra emelte a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. által kifizethető betétek mértékét – hangsúlyozta a jegybank az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, amelyben visszautasítja az ezzel ellentétes feltételezéseket.

Az Együtt ellenzéki párt csütörtökön sajtótájékoztatón Polt Péter legfőbb ügyész vizsgálatát sürgette a Széchenyi Bank tevékenységével összefüggésben. A párt szerint a vizsgálatnak a többi között tisztáznia kell azt, miért emelte fel a Magyar Nemzeti Bank két napra a bankból kifizethető betétetek limitjét. Pápa Levente, az Együtt gazdaságpolitikusa életszerűtlennek mondta, hogy két nappal a működés felfüggesztése előtt még azt gondolták, tovább fog működni ez a bank.
Szombati közleményében az MNB felidézte, hogy december 4-én reggel 9.30 órakor nyilvános – a honlapján megjelentetett, csaknem ötszáz újságírónak elektronikus levélben is eljuttatott – közleményben jelezte, hogy aznaptól az addigi 5 millióról 30,682 millió forintra emelte a hitelintézet által kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális mértékét minden ügyfelének. Hozzátették: a hitelintézet tulajdonosai számára betétkifizetési tilalmat rendeltek el. Az akkori közleményben az MNB kifejtette: mivel az Európai Unió betétbiztosítási irányelve és a hazai hitelintézeti törvény 100 ezer eurós limithatárt szab a nemzeti betétbiztosítási intézményeknek a befagyott betétállományú hitelintézetek helyett történő kifizetésre, az MNB ezen összeghatárra emeli fel a hitelintézet által ügyfelenként kifizethető betéteket. A jegybank azt is jelezte a nyilvánosságnak: ha ezt egyéb körülmények lehetővé teszik, a lehető leghamarabb lezárja vizsgálatát a Széchenyi Banknál.
Ezután az ügyfeleknek két munkanapjuk volt élni a kibővített betétfelvétel lehetőségével, mielőtt az MNB visszavonta a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét – írták. A betétjüket ekkor fel nem vevő ügyfeleket az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja 30,705 millió forint összegig a december 8-ától számított húsz munkanapon belül – olvasható a közleményben. Az ezután még megmaradó vagyont a végelszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. osztja fel a végelszámolási eljárás során – közölte az MNB.(MTI)

 

640x40_feher
Scroll To Top