ingyenes webstatisztika

MNB-alelnök: a jegybank eszközkezelője a második fél évben megkezdheti a rossz ingatlanhitelek felvásárlását

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint a jegybank eszközkezelője már az idei második fél évben megkezdheti a rossz ingatlanhitelek felvásárlását.

A jegybank alelnöke ezt az MNB és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) keddi budapesti rendezvényén mondta. A konferencia fő témája a nem teljesítő hitelek kezelése és arányuk leépítése a banki eszközökön belül.
Balog Ádám kiemelte: a projekthiteleket és az ingatlanokat piaci áron vásárolja majd meg a jegybanki eszközkezelő, a tevékenységének beindításakor az MNB megfogadja majd a nemzetközi szervezetek javaslatait.
M. Nagy Piroska, az EBRD vezető közgazdásza bevezető előadásában elmondta: a nem teljesítő banki hitelek az egész kelet-közép-európai régióban nagy gondot jelentenek, számos országban ezek 20 százalék körüli arányt érnek el a bankrendszer eszközei között.
Az MNB és az EBRD által tartott egész napos nemzetközi workshop a követelés-átstrukturálással és a nem teljesítő hitelek kezelésének kérdésével foglalkozik.
M. Nagy Piroska kiemelte: az Európai Központi Bank és az európai bankfelügyelet (EBA) különböző ellenőrzései jelentős összegű nem teljesítő hitelt derítettek fel a bankoknál. Romániában az utóbbi időben nagymértékben megnőtt a követelés-eladás mértéke, aminek következtében a nem teljesítő hitelek aránya jelentősen csökkent.
Kifejtette: Magyarország is elkezdte azokat az intézkedéseket, amelyek a nem teljesítő hitelállomány leépítését eredményezik. A jelzáloghitelek forintosításával vélhetően sikerült megelőzni a nem teljesítő hitelek arányának további, nagyarányú emelkedését Magyarországon.
Balog Ádám rámutatott: továbbra is magas a nem teljesítő hitelek aránya a hazai bankrendszerben, ami negatívan hat a hitelkínálatra, elsősorban a projekthitelezésben magas a nem teljesítő hitelek aránya (az úgynevezett NPL-ráta).
Elmondta: 2014 elején kezdődött el az EBRD-vel való együttműködés, amelynek keretében egy tanulmány készült a nem teljesítő hitelek kérdésköréről. Az MNB ezt követően társaságot állított fel a vállalati hitelek portfóliójának megtisztítására, amely nem egy “rossz bank”, hanem egy új típusú eszközkezelő.
A jegybanki alelnök elmondta: az MNB piaci áron veszi majd meg az eszközöket a bankoktól, figyelembe veszi a nemzetközi intézmények javaslatait, és kész arra is, hogy ezeknek megfelelően alakítsa ki az eszközkezelő (a MARK Zrt.) későbbi működési feltételeit.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top