ingyenes webstatisztika

MNB: a forint árfolyamának alakulása nem tér el a régiós devizák mozgásától

A forint elmúlt napokban tapasztalható gyengülése igazodik a régiós devizák hasonló árfolyammozgásához – mondta Veres István Attila, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénz- és devizapiaci igazgatója az MTI megkeresésére azzal kapcsolatban, hogy szerdán a forint/euró árfolyam több mint két és féléves mélypontra süllyedt.

Veres István Attila kifejtette: az elmúlt napokban a forint a régiós devizákkal együtt, azokhoz hasonló mértékben gyengült, főként nemzetközi vonatkozású tényezők miatt. Ezek között elsősorban geopolitikai kockázatok, nevezetesen az orosz-ukrán helyzet kiéleződése áll, a folyamatot erősíti a fejlett jegybankoktól várt monetáris szigorítás korábbra tolódása, illetve az ennek következtében kialakuló általános feltörekvő piaci eszközeladási hullám.
Mindez a kötvény-befektetők közötti pozíciók átrendeződését indította el, ami magyarázza az árfolyam megnövekedett ingadozását – mutatott rá az MNB igazgatója. Úgy vélte: a hazai tényezők csak kisebb szerepet játszottak a gyengülésben.
Veres István Attila elmondta, hogy a forint árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt változékonyságát nem befolyásolja érdemben a jelenleg történelmi mélyponton tartott jegybanki alapkamat és az sem, hogy az MNB nemrégiben betétté alakította át kéthetes kötvény eszközeit. Erre utal, hogy a hasonló kockázati megítélésű feltörekvő országok devizái a forinttal hasonló pályát jártak be az elmúlt időszakban – fűzte hozzá.
Az árfolyamrés átszámításának módszertanára vonatkozó iránymutatás – melyet az MNB a törvényalkotói szándékkal megegyezően, az Igazságügyi Minisztérium jogi állásfoglalására alapozva dolgozott ki – nem jelentett érdemi meglepetést, hiszen már hetek óta ismert a várt hatás becsült sávja, és az iránymutatás is már több, mint egy hete megszületett – mutatott rá a jegybank igazgatója.
Kiemelte: az MNB-nek nincs árfolyamcélja, az árfolyam alakulása közvetve, alapvetően az inflációs és reálgazdasági kilátásokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a jegybank helyzetértékelését. Ebből a szempontból a hosszabb távú árfolyam-tendenciák a meghatározóak – jelentette ki a pénz- és devizapiaci igazgatóság vezetője arra kérdésre, hogy van-e teendője ebben a helyzetben a jegybanknak.
Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése, ennek veszélybe kerülése esetén léphet a jegybank – tette hozzá Veres István Attila.
A jegybank természetesen szorosan nyomon követi a piaci folyamatokat, az árfolyam alakulását – mondta végül az MNB igazgatója.
Szerdán napközben 317 forintot is kellett fizetni egy euróért, amivel több mint két és féléves mélypontra süllyedt a magyar fizetőeszköz árfolyama. Szerda este az euró árfolyama 315,7 forint volt.
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top