ingyenes webstatisztika

Mennyit segítenek az állami engedmények a babaváró és CSOK igénylőknek?

Jelentős engedményeket vezetett be a kormány a lakás- és családtámogatásokkal kapcsolatban. A cél egyértelmű: ne essenek el az igénylők a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a CSOK-tól, a babaváró hiteltől és a többi népszerű családtámogatástól. De vajon elég segítséget jelent az igénylőknek az állami segítség, vagy így is sokan szorulhatnak ki a jogosultak köréből? Ennek járt utána a Bank360.hu.

Sok engedményt tett az állam

A koronavírus okozta vészhelyzetre való tekintettel a kormány több engedményt is tett az állami támogatások igénylésével kapcsolatban a 144/2020. (IV. 22.) kormányrendeletben. Ezek 2020. április 23-tól léptek érvénybe, de az egész veszélyhelyzetre vonatkoznak, tehát 2020. március 11-től addig, amíg a kormány nem dönt úgy, hogy véget ért a veszélyhelyzet. Különböző engedmények vonatkoznak a CSOK és a babaváró hitel igénylőire, de alapvetően mindkét állami támogatásnál az alapfeltételek veszélyhelyzethez való igazítása volt a cél. A Bank360.hu összefoglalta a legfontosabbakat:

 

Kifejezetten a babaváró hitelre vonatkozó engedmények:

 

  • ha a gyermek a veszélyhelyzet alatt születik meg, vagy az azt követő 30 napban, akkor utólag is beadható az igénylés – ennek a határideje a veszélyhelyzet vége plusz 60 nap,
  • ha a feleség a veszélyhelyzet idején tölti be a 41. életévét, akkor a veszélyhelyzet végétől számolva 30 napon belül beadhatja ő is az igénylést.

 

A CSOK-nál sem gond, ha előre vállalt gyermeknél a házaspár valamelyik tagja a veszélyhelyzet alatt tölti be a 40. életévét, ettől függetlenül igényelhetik a lakástámogatást. Emellett több engedmény is van, amely mindkét támogatásra vonatkozik:

 

  • a köztartozásmentességet a veszélyhelyzet előtti utolsó napon kell vizsgálni, tehát március 10-én,
  • elfogadható a TB jogviszony igazolás akkor is, ha a kiállítástól számított 30 nap a veszélyhelyzet ideje alatt telik le,
  • a veszélyhelyzet idején és az azt követő 30 napban történő TB jogviszony megszakítását nem kell figyelembe venni a veszélyhelyzet megszűnéséig, valamint ezt követően a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig – tehát a veszélyhelyzet után körülbelül 3 hónap áll rendelkezésre új jogviszony létesítésére,
  • ha újra dolgozni kezd az igénylő, akkor a veszélyhelyzet idején kimaradt napokat is biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

 

A folyósítás után is számos engedményt kapnak az igénylők. Ilyen például a megszületett gyermek, a kamattámogatást befolyásoló körülmények bejelentése, illetve CSOK-nál a személyes vagy az ingatlannal kapcsolatos ügyekben is elég a veszélyhelyzet után intézkedni – erre a veszélyhelyzet elmúlta után 30 nap áll rendelkezésre.

A banki feltételeknek ugyanúgy meg kell felelni

Az engedmények az állam által szabott feltételekre vonatkoznak, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a CSOK hitel és a babaváró hitel igénylőinek nemcsak az állami feltételrendszernek kell megfelelni, hanem az igénylést elbíráló banknak is. Ennek a legfontosabb része a jövedelemvizsgálat, illetve a folyamatos munkaviszony igazolása – ezen a téren nem jár engedmény, hiszen ezt a bankok saját hatáskörben vizsgálják.

 

Ez gondot jelenthet azoknak, akik elvesztették az állásukat, hiszen állami engedmények ide vagy oda, a bankok felé ugyanúgy igazolni kell a munkaviszonyt és a stabil nettó jövedelmet – ezeknek a hiánya minden esetben kizáró ok. A CSOK hitel igényléséhez a bankoknál 100 000 – 150 000 forintos nettó jövedelemre és legalább fél éves munkaviszonyra van szükség.

 

A babaváró hitelnél nagyobb különbségek vannak a bankok között. Több hitelintézet minimum 3 hónapos munkaviszonyt vár el, de itt is találhatunk olyat, ahol legalább fél év az elvárás. Az elvárt nettó jövedelem terén is nagyobb különbségekre kell számítani: van, ahol a mindenkori nettó minimálbért kell igazolni az igényléshez, míg máshol akár 180 000 forint is lehet az elvárt jövedelem a babaváró hitel igényléshez.

Mire jó akkor az állami segítség?

A Bank360.hu szerint az állami engedmények alapvetően abban nyújtanak segítséget, hogy az átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő fiatal párok a járvány miatt ne essenek el végleg a támogatás lehetőségétől. Hiszen ne felejtsük el, hogy több határidős konstrukció is van: a falusi CSOK 2022. június 30-ig, a babaváró hitel pedig 2022. december 31-ig érhető el, ami azt jelenti, hogy az állami engedmények nélkül a most munkanélkülivé válók egy része jó eséllyel végleg elesett volna a lehetőségtől.

 

Ha jelenleg “csak” a bankok igénylési feltételeinek nem tudnak megfelelni, akkor közel sincs ilyen nagy gond. A bankok többsége 3-6 hónapos folytonos munkaviszonyt vár el, ami azt jelenti, hogyha a járvány után stabilizálódik az anyagi helyzetük, és újra hitelképesek lesznek, akkor beadhatják az igénylést. Ez egy kevésbé szerencsés forgatókönyvvel számolva 2021 elejét jelenti, de a többségnek valószínűleg már idén lesz lehetősége az igénylésre. Arról egyelőre nincs információ, hogy a kormány tervezi-e a határidős állami támogatások elérhetőségének a meghosszabbítását a koronavírus miatt.

 

 


A Bank360 Zrt.-ről

A Bank360 közel három éve segíti a lakosságot abban, hogy pénzügyi döntéseikkel teljesen elégedettek legyenek hosszú távon is. A szakportál kalkulátoraival a legfontosabb banki termékeket hasonlíthatjuk össze, az oldalon megjelenő elemzések és bejegyzések pedig a tájékozódást segítik a pénzügyek világában, segítve a tudatos és megfelelő döntést az adott anyagi helyzetben.

 

640x40_feher
Scroll To Top