ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Megszületett a bérmegállapodás a vasútnál
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Megszületett a bérmegállapodás a vasútnál

Megszületett az idei évre vonatkozó bérmegállapodás a vasútnál kedden – közölte a MÁV Zrt. és a szakszervezeti oldal az MTI-vel.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint az alapbéremelés mértékéről folytatott kollektív munkaügyi tárgyaláson “a vasutas szakszervezetek többsége” elfogadta és aláírta a MÁV-csoport ajánlatát.
A vasútvállalat a rendelkezésére álló források terhére átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajt végre január 1-jei visszamenőleges hatállyal azon munkavállalóknál, akiknek az alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot, továbbá az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést is nyújt, ezzel 2,5 százalékra növekszik a munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztári kiegészítés – közölte a MÁV Zrt.
A vasúttársaság közleményében hangsúlyozza: saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetett módon, az üzleti tervek átvizsgálását követően alakította ki az érdekképviseletekkel ismertetett bérajánlatát.
A MÁV Zrt. a konszolidált leányvállalataira – MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV FKG Kft., Záhony-Port Zrt., MÁV KFV Kft., MÁV Vagon Kft. – is kiterjedő hatállyal biztosítja a bérfejlesztést.
Az alapbéremelés 2016. január 1. napjára történő visszamenőleges kifizetése a februári munkabérek átutalásával egyidejűleg történik.
Amennyiben a cégcsoport 2016. évi gazdálkodási eredményei arra fedezetet biztosítanak, a vasúttársaság – tavalyhoz hasonlóan – az év végén javaslatot tesz egyszeri kifizetésre.
A MÁV Zrt. emellett folytatja a tárgyalásokat az érdekképviseletekkel egy középtávú együttműködési megállapodás megkötéséről a munkahelyek megőrzésére, a foglalkoztatás biztonságának garantálására.
A megállapodást a hét vasutas szakszervezet közül öt elfogadta.
Szakszervezeti tájékoztatás szerint a megállapodás kötésre jogosultak közül aláírta a dokumentumot a Vasutasok Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás a tartalmával egyetért, de az aláírásához testületi döntésre van szüksége.
A megállapodás tartalmával egyetért a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Vasutasok Független Szakszervezete is, de a tárgyaláson résztvevőknek nem volt aláírási joguk.
Nem írta alá a megállapodást Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Gépészek Szakszervezete.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×