ingyenes webstatisztika

Megnyílt az út az online igényelhető lakáshitelek előtt

Hat pontos csomagot jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter, melynek célja a pénzügyek intézésének egyszerűsítése és olcsóbbá tétele. A bevezetés előtt álló intézkedések a hiteligénylésre is hatással lesznek.

 

A Gazdaságvédelmi operatív törzs hat intézkedést fogadott el kedden, ezek mindegyike egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá teszi a pénzügyekkel kapcsolatos ügyintézést – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook oldalán az operatív törzs ülését követően.

 

“Megnyílhat az út az online igényelhető lakáshitelek előtt, az elektronikus földhivatali ügyintézés és az adatbázis-alapú értékbecslés bevezetésének köszönhetően” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője, aki hozzátette, hogy a bejelentett intézkedéseknek köszönhetően a jelenlegi három-négy hetes ügyintézési idő is rövidebbé válhat.

 

Mindemellett a szakértő felhívta a figyelmet: bár a közjegyzői ügyintézés és értékbecslés díjai korábban több tízezres költséget jelentettek a lakáshitelt igénylő ügyfelek számára, ma már több hitelintézet is átvállalja ezeket a költségeket különböző jóváírási akciók keretében. Ennek köszönhetően tehát a hiteligénylés költségei jelentősen nem fognak csökkenni.

 

Az alábbi hat intézkedést jelentette be Varga:

 

  1. Ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre. Ez a pénzügyminiszter tájékoztatója szerint 50-60 ezer új helyet jelent, és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.

 

  1. Kiterjesztik az elektronikus banki ügyintézést, így a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűbbé válik a pénzügyek intézése. A várakozások szerint akár évi kétmillióval is csökkenhet a személyes banki ügyintézések száma.

 

  1. Elektronikusan is elérhető lesz a földhivatali ügyintézés, ennek köszönhetően az ingatlanszerzéssel, vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok feldolgozása is egyszerűbbé válik – ez évente akár 130 ezer ügyet is érinthet.

 

  1. Az ingatlanok értékbecslése díjmentessé válhat azok számára, ahol a szemle nem személyesen történik, hanem azt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok. Erre akár az ingatlanügyletek egyharmadában is sor kerülhet – így az ügyfelek megspórolhatják az értékbecslés költségét, ami akár 30-50 ezer forint közötti összeg is lehet.

 

  1. Szintén az ingatlanvásárlást könnyítő intézkedés, hogy a közjegyzői ügyintézés felgyorsul és egyszerűsödik.

 

  1. Bevezetik a digitális dokumentumkezelést is, ami a bankszámlatulajdonosokat fogja érinteni.

 

A hat pontot Varga Mihály tájékoztatása szerint rövid időn belül bevezetik.

 

Az automatizált értékbecslés gondolata nem először merült fel Magyarországon – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. A Takarékbank ugyanis néhány héttel ezelőtt közleményben jelezte, hogy náluk már kísérleti fázisban működik egy ilyen rendszer, a tesztelési fázis során pedig azt tapasztalták, hogy az automatikus értékelő modell pontosabb becslést ad, mint a jelenleg használt indexálás.

Hiteligénylés előtt minden esetben érdemes használni egy összehasonlító kalkulátort, mely nemcsak a kamatköltséget, hanem az egyéb járulékos költségeket is megmutatja.

 

A Bank360 Zrt.-ről

A Bank360 közel három éve segíti a lakosságot abban, hogy pénzügyi döntéseikkel teljesen elégedettek legyenek hosszú távon is. A szakportál kalkulátoraival a legfontosabb banki termékeket hasonlíthatjuk össze, az oldalon megjelenő elemzések és bejegyzések pedig a tájékozódást segítik a pénzügyek világában, segítve a tudatos és megfelelő döntést az adott anyagi helyzetben.

640x40_feher
Scroll To Top