ingyenes webstatisztika

Meglódult az infláció Törökországban januárban

Öthavi csúcsra kúszott fel a fogyasztói árak emelkedésének üteme Törökországban januárban, ami tesztelheti a jegybank elszántságát az agresszív monetáris lazítási ciklus folytatása mellett.

A török statisztikai hivatal hétfőn közölte, hogy januárban 12,15 százalékkal ugrottak meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Ez a legmagasabb érték tavaly augusztus óta, és már a harmadik egymást követő hónapban mértek emelkedést.
Elemzők jobb adatra, 11,86 százalékra számítottak a decemberben mért 11,84 százalék után.
Havi összevetésben 1,35 százalékkal kúsztak feljebb az árak, ami jóval meghaladja az elemzők által várt 0,49 százalékot. Decemberben 0,74 százalékos emelkedést mértek az előző hónaphoz képest.
A feldolgozatlan élelmiszerek, az energia, az alkoholos italok, a dohány és az arany gyakran változékony árát nem számolva decemberhez képest 0,34 százalékkal, tavaly januárhoz viszonyítva pedig 10,93 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.
Jelentősen gyorsult a termelői árak emelkedésének üteme is: tavaly januárhoz képest 8,84 százalékot mértek, ami jóval meghaladja a decemberi 7,36 százalékot. Decemberhez képest 1,84 százalékkal nőttek a termelői árak, míg az előző hónapban csak 0,69 százalékkal.

Az adatok közlése nem változtatott érdemben a török líra árfolyamán, a dollár késő délelőtt 0,03 százalékos pluszban, 5,9831 lírán, az euró pedig 0,18 százalékos mínuszban, 6,6213 lírán forgott.
A 2018-as devizaválság 15 éves csúcsra, több mint 25 százalékra hajtotta fel a pénzromlás éves összevetésű ütemét. A 2018. októberi csúcsról lassan mérséklődni kezdett az infláció és tavaly szeptemberben, valamint októberben egyszámjegyűre váltott a növekedési ütem, de novemberben újra 10 százalék fölé emelkedett.
A jegybank monetáris tanácsa az infláció csökkenésén felbátorodva tavaly júliusban kezdte el csökkenteni irányadó kamatát, öt egymást követő ülésén – az elemzői várakozásokat folyamatosan meghaladó mértékben – 24 százalékról 11,25 százalékra szállította le az irányadó, egyhetes repokamatot. A jegybank továbbra is bízik abban, hogy az év végére 8,2 százalékra süllyed az infláció, ami lehetővé tenne még egy kis monetáris lazítást.
A magas januári infláció növelte az esélyét annak, hogy a központi bank februárban szünetet tart a kamatok csökkentésében – vélte Erkin Isik, a QNB Finansbank török pénzintézet vezető közgazdásza. Hozzátette azonban, hogy a végső döntés ismét az árfolyamok és a pénzügyi feltételek alakulásától függ majd.
Elemzők arra számítanak, hogy az év végére 10,25 százalékra mérsékeli az alapkamatot a török jegybank, részben azért, mert Recep Tayyip Erdogan államfő továbbra is fenntartja a nyomást a központi bankra újabb kamatcsökkentések kicsikarására.
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top