ingyenes webstatisztika

Elmaradt a felminősìtés, Megerősítette Magyarország adósosztályzatát a Fitch Ratings

Megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő péntek reggeli londoni bejelentése szerint a megerősítés a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén devizaadósság “BB plusz/B” és a forintadósság “BBB mínusz” osztályzatára, a nem fedezett, elsőbbségi deviza- és forintkötvény-kötelezettségek “BB plusz/BBB mínusz” besorolására, valamint a kereskedelmi adósok felső besorolási határát jelentő “BBB” osztályzati országplafonra vonatkozik.
A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg kettő tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat stabil kilátással. A Standard & Poor’s március végén javította stabilra a magyar osztályzatok kilátását az addigi negatívról; a Moody’s Investors Service listáján – a három nagy közül egyedüliként – még leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással szerepel a magyar államadós-besorolás.
Magyarországra jelenleg a Standard & Poor’s tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata “BB/B”. A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.
A Moody’s hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, “Ba1”, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings “BB plusz” hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.
A Fitch Ratings a magyar osztályzati megerősítéshez fűzött pénteki elemzésében megállapította, hogy a magyar közadósság-ráta a jelentős költségvetési konszolidációs erőfeszítések ellenére nem sokat változott az elmúlt években, a magyar gazdaság növekedési kilátásai viszont javulnak.
A hitelminősítő kimutatta, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta – amely 2013 végén a cég számításai szerint 79,2 százalék volt – hozzávetőleg a kétszerese a Fitch besorolási listáján a Magyarországéhoz hasonló, “BB/BBB” osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértékének.
A Fitch alapeseti előrejelzése szerint a magyar adósságráta középtávon – az alacsony államháztartási deficitek és a gyorsuló gazdasági növekedés miatt – folyamatos csökkenésnek indul, de az évtized végén is még várhatóan 70 százalék felett lesz. A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a közadósság-rátán belül a devizaalapú kötelezettségek aránya – amely jelenleg 41 százalék – szintén csökkenni fog, mérsékelve a magyar gazdaság árfolyam-sebezhetőségét.
A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság átlagos növekedési üteme továbbra is elmarad a “BB/BBB” besorolású szuverén adósokétól, a növekedés mindazonáltal gyorsul és a munkanélküliségi ráta is meredeken csökkent tavaly és az idei év elején. E folyamatokat figyelembe véve a Fitch Ratings 2,7 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát az eddigi 1,8 százalékról.
Más nagy londoni házak az erőteljes első negyedévi GDP-adatok után szintén felfelé korrigálták a magyar gazdaságra adott növekedési előrejelzéseiket, és a Fitch új növekedési prognózisa most már közelít a londoni konszenzusos várakozáshoz.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőinek új, felülvizsgált becslése 2014-re 3 százalékos GDP-növekedéssel számol Magyarországon a cég korábbi 2,2 százalékos prognózisa helyett.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői minapi felülvizsgált helyzetértékelésükben közölték, hogy a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat az eddigi 2,5 százalékról szintén 3 százalékra emelték.
A Fitch Ratings azonban a magyar osztályzatok pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar gazdasági növekedés gyorsulásának fő hajtóereje az állami szféra aktivitásának élénkülése, és ez a hitelminősítő szerint “kérdéseket vet fel” a kilábalás fenntarthatóságával kapcsolatban.
A szokványos és nem szokványos monetáris intézkedések – köztük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja – szintén élénkítik a magyar gazdaságot, ám a Fitch Ratings megítélése szerint a magánszektor aktivitásának erősödésére utaló jelek továbbra is “bizonytalanok”.
A hitelminősítő mindazonáltal kiemeli a külső fizetési egyenleg javulási folyamatát. A cég közölte, hogy középtávon is a jelentős folyómérleg-többlet fennmaradásával számol, tekintettel azt exportkapacitások bővülésére és az EU-források erőteljes nettó beáramlására.
A Fitch Ratings előrejelzése szerint a nettó külső adósság-ráta az IFS-módszertannal számolva a GDP-érték 43 százalékára csökken a tavaly mért 65 százalékról, jóllehet így is magasabb lesz a “BB” besorolású szuverén adósok 20 százalékos, illetve a “BBB” sávban szereplő országok 11 százalékos mediánszintjénél.
A magyar bankszektor tőkeellátottsága rendszerszinten megfelelő, bár az egyes bankok között jelentősek az eltérések. A szektor forintlikviditása erős, de a nem teljesítő kinnlevőségek aránya magas és növekszik, a bankok működési környezete pedig kedvezőtlen. A devizaalapú hitelállomány aránya csökken, de továbbra is magas, és nem múlt el a kockázata az olyan megoldásoknak, amelyek növelik a bankok terheit – áll a Fitch pénteki elemzésében.
A Fitch Ratings összességében azt várja, hogy a magyar kormány fenntartja a költségvetési fegyelmet. A cég nem számol azzal, hogy Magyarországra kidolgozott adósság-fenntarthatósági modelljére bármiféle hatást gyakorol a paksi bővítésről szóló magyar-orosz megállapodás 10 milliárd eurós hitelkerete.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top