ingyenes webstatisztika

Megduplázódott a lakásépítési engedélyek száma Zalában

Zala megyében több mint a duplájára emelkedett a kiadott lakásépítési engedélyek száma az első negyedévben az elmúlt évhez képest – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal vezetője az MTI-vel.

Lengl Zoltán elmondta: a KSH felmérése szerint az első negyedévben 39 épületben 67 lakás építésére adtak ki engedélyt, míg az elmúlt év első három hónapjában a kérelmek alapján 26 épületben 29 lakás kialakításához járultak hozza.
Az adatok azt mutatják, hogy a térségben az építkezés fellendülése mellett jelentősen megnövekedett a többlakásos, új lakóépületek (társasházak) építése is.
A megyén belül a legnagyobb növekedés a keszthelyi, letenyei és a zalaszentgróti járás területén tapasztalható, míg a zalaegerszegi és a nagykanizsai térségben a tavalyi adatokhoz hasonló eredményeket értek el.
Az építésügyi hivatal által végzett felmérésből az is kitűnik, hogy a magánerős beruházások bővülnek. A korábbi években az építőipari kivitelezések döntő hányadát európai uniós támogatásokból finanszírozták, az idén viszont a költségvetési ciklusváltás miatt (a régi pályázatok már lejártak, az újak még nem kezdődtek el) az engedélyek többségét hazai forrásokból megvalósuló beruházásokra kérték – hangsúlyozta Lengl Zoltán.
Szólt arról is, hogy a kis- és középvállalkozásokat támogató kormányzati intézkedések eredményeként 29-ről 43 százalékra emelkedett a vállalkozások által épített lakások aránya, a magánszemélyek által építetteké viszont 70-ről 56 százalékra csökkent.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top