ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / Megbírságolta a jegybank az NVT Cooperation Zrt.-t

Megbírságolta a jegybank az NVT Cooperation Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 millió forint bírságot szabott ki az NVT Cooperation Zrt.-re az értékpapírok zártkörű forgalomba hozatalát érintő bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, emellett 26 millió forintra bírságolta a társaság egyik vezetőjét, aki a zárt körben kibocsátott részvényeit jogsértő módon ajánlotta nyilvános értékesítésre – közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az MNB piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a budapesti székhelyű – az eljárás alatt felszámolás alá került – NVT Cooperation Zrt. végzett-e engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve, hogy értékpapír forgalmazási tevékenysége megfelelt-e a tőkepiaci törvény vonatkozó rendelkezéseinek.
A jegybank már a vizsgálat megindításakor megállapította, hogy a társaság nem minősül nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, és – tájékoztató, valamint hirdetmény hiányában – nem jogosult értékpapírok nyilvános értékesítésre felajánlására sem. A jegybank ezért már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el, illetve a társaság adatait megjelentette internetes honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.

     
A vizsgálat megállapította, hogy a társaság a tőkepiaci törvény előírása ellenére sem a megalakulását, sem az alaptőkéjének későbbi emelését követően nem tett bejelentést a törzsrészvényeinek zártkörű forgalomba hozataláról az MNB felé.
Emellett a részvényértékesítési tevékenységet ténylegesen nem az NVT Cooperation Zrt., hanem annak egyik vezető tisztségviselője magánszemélyként végezte, aki közreműködők útján tájékoztató, valamint hirdetmény hiányában nyilvános értékesítési ajánlatot tett közzé a saját NVT-törzsrészvényeit érintően, megsértve ezzel a részvényértékesítésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.
Az NVT Cooperation Zrt. működésével összefüggésben az MNB az illetékes cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárását kezdeményezte.
A jegybank engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet eljárása során nem tárt fel – közölte az MNB.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×