ingyenes webstatisztika

MAZARS: Csökkentse a kifizetetlen számlák okozta kárt!

A magyar jogszabályok január 1-től lehetővé teszik a behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylését a 2016. január 1. után kiállított számlákra vonatkozóan. Egy Európai Bíróság (EB) döntésén alapuló “különutas” megoldás ugyanakkor a 2016. január 1. előtti időszakra is lehetővé teszi az áfa visszaigénylését, de az adózóknak már csak három hete van ennek a módszernek az érvényesítésére – hívja fel a figyelmet a MAZARS legfrissebb összefoglalója.

A magyar jogszabályok 2020. január 1-től teszik lehetővé a behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylését. Ha a törvényben lefektetett feltételek teljesülnek, a korábban befizetett áfa önellenőrzéssel visszaigényelhető.

“Ez a szabályozás csak a 2016. január 1-je után teljesült ügyletekre alkalmazható itthon. Az ezelőtt kiállított kifizetetlen számlák áfájának visszaigénylésére egy EB-döntésen alapuló, különleges megoldás kínál lehetőséget. Erre viszont csak a döntés közzétételétől számított 180 napos határidőn belül van lehetőség, ami 2020. április 21-én jár le” – foglalta össze H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.
A szakember rámutatott: a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben ez a megoldás különösen jó lehetőség a vállalkozásoknak cash-flow helyzetük javítására, illetve a bennragadt áfa visszaigénylésére. “Mindenképpen érdemes áttekinteni, hogy a cég rendelkezik-e behajthatatlan követeléssel, hiszen ezzel a lehetőséggel már elveszettnek hitt pénzhez juthatnak” – tette hozzá. 

A külön eljárásban történő visszaigénylés benyújtásához számos feltételnek kell együttesen teljesülnie, és a visszaigénylés folyamata is különös körültekintést igényel. A feltételek annyiban hasonlítanak a normál visszaigényléshez, hogy csak olyan tranzakciók kapcsán merülhet fel, amelyek után belföldi áfa fizetendő, illetve ilyenkor is szükséges a behajthatatlanság tényének igazolása.

A leglényegesebb különbség a két eljárás között, hogy az EB-döntésre hivatkozással – a magyar jogi szabályozástól eltérően – minden 2016. előtt behajthatatlanná vált követelés áfája visszaigényelhető, ha megfelel a követelményeknek.

A MAZARS-ról

A MAZARS egy nemzetközi, integrált és független szervezet, amely a világ 91 országában működik a könyvvizsgálat, a számviteli tanácsadás, az adó-, a jogi és a tranzakciós szolgáltatások, valamint a pénzügyi outsourcing területén. A világ 91 országában 40 400 szakember (24 400 fő az integrált partnerségben és 16 000  a North America Alliance keretében) tudására támaszkodva segítik ügyfeleiket fejlődésük minden szakaszában.

 

A MAZARS Magyarországon / www.mazars.hu

A MAZARS 1991-ben nyitotta meg magyarországi irodáját azzal a céllal, hogy segítse francia ügyfelei letelepedését Kelet-Közép-Európában. Azóta a MAZARS hazai ügyfélköre számos nemzetközi és magyar vállalkozással bővült, a vállalat pedig a magasan képzett 150 szakemberével jelenleg az ötödik legnagyobb könyvvizsgáló cég a hazai piacon.

640x40_feher
Scroll To Top