ingyenes webstatisztika

Matolcsy: jó döntés volt a kamatcsökkentési folyamat

Matolcsy György szerint jó döntés volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kezdett kamatcsökkentési folyamat, amelyet szavai szerint a folyó fizetési mérleg tartós többlete, valamint az államadósság kezelésében végrehajtott sikeres fordulat is megalapozott. Hozzátette: mivel az infláció tartósan a 3 százalékos inflációs cél alatt van, ezért definíciószerűen van némi tere a további kamatcsökkentésnek.

Az MNB elnöke szerdán az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán hangsúlyozta: a válságnak még nincs vége, az eurózóna válsága újabb hullámokat vethet, ezért óvatos, konzervatív politikára van szükség a kormány és a jegybank részéről is.
Megjegyezte: Magyarországon a folyó fizetési mérlegben tartósan többlet jelentkezik, ami nagy különbség Magyarország és Törökország, vagy sok európai uniós tagállam között.
Matolcsy György az újságírók kérdésére nem kommentálta a szerdai forintgyengülést.
Az MNB elnöke kifejtette: a kormány által bevezetett strukturális reformok gazdasági és pénzügyi fordulatot hoztak Magyarországon, az unortodox válságkezelés sikeres volt. Az ország kikerült az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól, az államháztartási hiány csökkent, és az ország új, fenntartható gazdasági pályára állt.
A strukturális reformok nélkül középtávon nem érhető el fenntartható GDP-növekedés, magas foglalkoztatottság, és költségvetési egyensúly – fejtette ki Matolcsy György. Hozzátette, hogy sok európai példa bizonyítja, a megszorításokkal járó reformok nem sikeresek, politikai instabilitást okoznak. Magyarország ezzel szemben azt az utat választotta, hogy a reformok mellett tehermegosztási politikát vezetett be.
Úgy vélte, ez innovatív, bár egyes szektorok számára fájdalmas döntés volt, de összességében profitálnak belőle a gazdaság szereplői.
A jegybank elnöke a gazdasági és pénzügyi fordulatot megalapozó döntések között említette az egykulcsos személyi jövedelemadó életbe léptetését, a bankadó és a válságadók bevezetését, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) védőhálója nélküli gazdasági válságkezelést, a költségvetés kézben tartását és az államháztartási hiány lefaragását, valamint a nem konvencionális monetáris eszközök alkalmazását. Kiemelte, hogy a korábbi IMF programországok közül csak két államban, Magyarországon és Lettországban csökkent az államadósság.
Matolcsy György kitért arra is, hogy Magyarországon az európai uniós összehasonlításban is kiemelkedő mértékben nőtt a foglalkoztatottság. Az MNB elnöke szerint eredményes volt az egykulcsos adó bevezetése, mivel az a munkateljesítmény növelésére ösztönöz. Megjegyezte azt is, hogy a bevezetett új adóstruktúra fenntartható.
Egy kérdésre válaszolva felvetette, hogy a nemzetközi hitelminősítők szerényebben hozhatnák meg döntéseiket, mivel részük volt a gazdasági világválság kialakulásában, hiszen egyes gazdasági folyamatokat nem jól ítéltek meg.
Ugyancsak kérdésre elmondta: amellett, hogy a gazdaság növekedési pályára állt, az ország megítélését jelentősen javítja a politikai stabilitás is, amely manapság jelentős érték.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top