ingyenes webstatisztika

Már nem spekulatív kategóriába van Írország a Moody’s szerint

A befektetésre ajánlott kategóriába emelte vissza Írország államadósságának besorolását az eddigi spekulatív sávból a Moody’s Investors Service, az ír közfinanszírozási rendszer állapotának javulásával indokolva a döntést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, közép-európai idő szerint szombat hajnalban Londonban bejelentette, hogy a hosszú és rövid lejáratú szuverén ír adósságállomány osztályzatát az eddigi “Ba1/Not Prime”-ról egy fokozattal “Baa3/P-3” szintre javította, és az új besorolásra további felminősítést valószínűsítő pozitív kilátást állapított meg.
A többi nemzetközi hitelminősítő osztályzati módszertanában a hosszú lejáratú ír államadósság új Moody’s-besorolása “BBB mínusz”-nak felel meg; ez a befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó széle.
A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül egyedül a Moody’s tartotta egy ideig spekulatív – azaz magas hozamú, nem befektetési ajánlású – adósosztályzati csoportban Írországot; a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s a pénzügyi válság elhatalmasodása után is a “BBB” sávban hagyta az ír szuverén minősítést.
A Moody’s 2011 júliusában vonta meg a befektetésre ajánlott szuverén adósosztályzatot Írországtól, arra az akkori véleményére hivatkozva, hogy Írországnak egyre növekvő eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége a segélyprogram kifutása után.
A mostani osztályzatjavításhoz fűzött indoklásában ugyanakkor a cég a fő tényezők között kiemeli, hogy december közepén a menetrendnek megfelelően befejeződött az ír kormánynak összeállított hároméves EU/IMF-segélyprogram, amelyből Írország megerősödött fizetőképességgel és visszaszerzett tőkepiaci hozzáféréssel került ki.
Az a tény, hogy Írország erre elővigyázatossági IMF-hitelkeret nélkül képes volt, tükrözi, hogy a kormány reformprogramját sikerült a segélyprogram egész időszaka alatt jórészt a kijelölt nyomvonalon tartani a vártnál gyengébb hazai és külső gazdasági kondíciók ellenére. A kormány rendszeresen túlteljesítette kvantitatív költségvetési céljait, ami elősegítette a piaci bizalom visszaszerzését és megtartását – hangsúlyozza az osztályzatjavításhoz fűzött elemzésében a Moody’s.
A hitelminősítő közölte: várakozása szerint Írország 2015-ig tartósan a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá csökkenti államháztartási hiányát.
Az ír kormány visszatérése a tőkepiacokra már 2012 közepén elkezdődött, és az azóta végrehajtott kötvénykibocsátások révén jelentős készpénztartalékot sikerült képezni. Az adósságlejáratok meghosszabbodtak, a kötvényhozamok pedig már a pénzügyi válság előtt mért szintek alatt járnak, és nem reagáltak az elmúlt év különböző piaci eseményeire, például arra sem, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve bejelentette mennyiségi enyhítési ciklusának fokozatos leépítését.
A működőtőke-beáramlás “rendkívül erőteljes”, fő vonzerői közé tartozik az innovatív és rugalmas ír munkaerő-állomány, emellett úgy tűnik, hogy a lakóingatlan-szektor is stabilizálódott – áll a Moody’s elemzésében.
Az új osztályzatra adott pozitív kilátás az indoklás szerint a Moody’s azon várakozását tükrözi, hogy az ír gazdaságban tartós kilábalás kezdődik, és az ír államháztartás elsődleges egyenlege pozitív tartományba fordul. A pozitív kilátás megállapításában tényező volt az is, hogy a Moody’s szerint az euróövezeti adósságpiac stabilitása tartós marad, és az ír államadósság-ráta az idei évtől csökkenésnek indul.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top