ingyenes webstatisztika

Maláj utasszállító – FT: pénzügyi szankciókra van szükség Oroszországgal szemben

Európának pénzügyi szankciókkal kell sújtani Oroszországot – írja a Financial Times című tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap európai kiadásának véleményrovatában Wolfgang Münchau.

A lap publicistája szerint ha bebizonyosodik, hogy a maláj légitársaság MH17-es számú, Amszterdamból Kuala Lumpurba érkező járatát akár véletlenül, akár szándékosan oroszpárti lázadók lőtték le, akkor az EU-nak is határozottabb választ kell adnia, teljes körű pénzügyi szankciókat kell bevezetnie Moszkvával szemben.
Az euró és a font fontos eszköz az orosz vállalatok számára. A londoni City olyan pénzügyi központ, amelyen keresztül vagyonos oroszok mossák tisztára a pénzüket. Ennek azonnal véget kell vetni – írja a publicista, aki szerint az energiavásárlás leállítását is meg kellene fontolni, mert Moszkvának nyilvánvalóan ez jelentené a legjelentősebb érvágást. Münchau szerint az uniónak vészhelyzeti intézkedésként olyan energiabiztonsági stratégiára van szüksége, amely függetleníti Oroszországtól.
“Ha Vlagyimir Putyin (orosz elnök) titokban olyan ukrán lázadókat fegyverzett fel, akik aztán uniós polgárokkal végeztek, akkor nagyon hosszú időre nehéz lenne visszatérni a normális ügymenethez” – húzza alá a szerző.
A brit lap kolumnistája úgy látja: a katasztrófa globális gazdasági megrázkódtatást okozhat, a tovagyűrűző hatások miatt messze nagyobb következményekkel járhat, mint azt most bárki is sejti. Ha az eurózónát csak egy megrázkódtatás választja el a deflációtól, akkor ez lehet az – vélekedik Münchau.
“Az európai politikacsinálóknak sosem lett volna szabad olyan helyzetbe hozniuk magukat, amelyben gazdasági okokból nem képesek a politikai reakcióra” – zárja véleménycikkét Wolfgang Münchau.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top