ingyenes webstatisztika

Magyarország a 31. helyen végzett a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index felmérésen

Magyarország 109 ország között a 31. helyen végzett a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index (GTCI) felmérés szerint, ezzel az európai országok 46 százalékát utasította maga mögé, a listát Svájc, Szingapúr és Luxemburg vezeti – közölte a kutatásban közreműködő Adecco Magyarország szerdán az MTI-vel.

A világ egyik vezető üzleti iskolája, az INSEAD harmadik alkalommal végezte el a kutatást az Adecco Csoporttal és a szingapúri Human Capital Leadership Institute-tal közösen.
A tájékoztatás szerint az idei GTCI-tanulmány témája a “Tehetségek vonzása és a nemzetközi mobilitás” volt, amely a tehetségek földrajzi mozgása és az egyes országok gazdasági teljesítőképessége közötti összefüggéseket vizsgálta.
A felmérés szerint a top 10-ben szereplő országok mindannyian egyértelműen kinyilvánítják nyitottságukat a tehetségek mobilitása előtt, Svájc és Luxemburg népességének mintegy 25 százaléka külföldön született, míg Szingapúr esetében ez az arány a 43 százalékot is eléri.
A közlemény kiemelte, hogy az idei GTCI egyik nagy meglepetését Csehország okozta, amely 20. helyezettként belépett a top 20-as országok körébe.
A felmérésben Magyarország jól szerepelt a “Munka és szakmai jártasság” dimenzióban, ami azt jelenti, hogy a többi országhoz viszonyítva sikeresebb a munka során alkalmazható képességek és a termelékenység tekintetében. Ugyanakkor lemaradt a “Tehetségek számának növelése” és a “Tehetségek vonzása” dimenziókban, így a jövőben várhatóan komoly nehézségekkel kell szembenéznünk a versenyképes tehetségek megtartása terén, és hátrányban van a “Külső nyitottság” tekintetében, azaz lemaradt a külföldi cégek és munkaerő vonzásában – olvasható a közleményben.
Vég Ottó, az Adecco Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben úgy fogalmazott, hogy a munka világa ma gyorsabban változik, mint bármikor korábban, a listát vezető országok példája azt mutatja, az államoknak invesztálniuk kell a képzésbe és a tudásközpontok kiépítésébe, ugyanakkor csökkenteniük kell a munkaerő szabad mozgását nehezítő bürokráciát.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top