ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Low code üzleti megoldások enyhíthetik az IT szakemberhiányt

Low code üzleti megoldások enyhíthetik az IT szakemberhiányt

EU szinten az ICT szektorban jelentkezik leginkább a szakemberhiány – az ebből adódó nehézségeket azonban az üzleti alkalmazások új generációja enyhítheti. Biber Attila, az Oriana Hungary újonnan kinevezett operatív igazgatója szerint a megoldást olyan low code platformon alapuló alkalmazások jelenthetik, amelyek előre fejlesztett alapsémákból állnak, így csupán néhány hét alatt bármilyen vállalatirányítási rendszerhez integrálhatók.

A képzett IT szakemberek hiánya ma olyannyira aktuális probléma, hogy az Eurostat 2017-es adatai alapján az EU-ban már messze az ICT szektorban jelentik a legnagyobb gondot a betöltetlen álláshelyek, miközben több tízezer betöltetlen IT munkahely van Magyarországon is. „A fogyasztói igények felerősödése kikényszeríti a vállalati és államigazgatási rendszerek digitális transzformációját, ezért a digitalizáció a versenyszféra és az államigazgatás minden területén és folyamatában jelen van, ami tovább növeli a vállalatokra és az informatikai vezetőkre nehezedő nyomást. A low code megoldások elterjedése azonban enyhítheti a jól képzett szakemberek hiányát, és ezzel a megnövekedett üzleti igény és erőforráshiány okozta „olló” bezárását” – mondta el Biber Attila, az Oriana Hungary újonnan kinevezett operatív igazgatója.

A low code szoftverfejlesztési mód lehetővé teszi a gyorsabb és megbízhatóbb fejlesztést azáltal, hogy már meglévő eszközkészletével könnyebben építhetők fel az alkalmazások. Az ilyen fejlesztési platformok csökkentik a hagyományos kézi kódolás mennyiségét, így lehetővé teszik az üzleti alkalmazások gyorsabb szállítását, valamint a fejlesztés, a képzés és a telepítés kezdeti költségének csökkentését. Mivel a low code platformok támogatják a vállalatok digitális átalakulását, ezért a piac növekedését a Forrester Research 2016-2022 között 45%-ra teszi.

     
„Az IT motorja kell, hogy legyen a cégek fejlődésének, növekedésének és hatékonyságnövelésének. A gyorsan keletkező és változó igények miatt azonban mire egy fejlesztési folyamat véget ér, sok esetben már másra van szüksége a cégnek. Az üzleti alkalmazások feladata ezért az, hogy könnyen és hatékonyan támogassák a napi szinten keletkező újabb és újabb igényeket. Az Oriana Effector low code rendszere ezt a vállalati agilitást támogatja úgy, hogy a meglévő alapsémákból pár hét vagy akár nap alatt a cég igényeire szabható rendszer alakítható ki – figyelembe véve a komplex üzleti környezet által elvárt adatbiztonságot, auditálást és skálázhatóságot is. Képletesen fogalmazva tehát az üzleti megoldások Legoja szeretnénk lenni” – mutatott rá low code megoldás lehetőségeire Biber Attila.
Az új operatív igazgató a hazai bővülést irányítja
Biber Attila az Oriana vezetését megelőzően a Microsoftnál, az LLP Hungary-nél és az Oracle-nél irányította közép- és nagyvállalatok informatikai rendszereinek bevezetését, így több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik az integrált vállalatirányítási, ügyfélkapcsolati és üzleti intelligencia rendszerek piacán. A szakember új pozíciójában fő feladatának a low code motoron alapuló üzleti megoldások dinamikus hazai növekedésének támogatását tekinti. „A komplex vállalatirányítási rendszerek bevezetése során a legnagyobb kihívást a gyorsan változó felhasználói igények kielégítése okozta a dobozos rendszerek kötöttségei miatt. Az Effector low code platformja abban segíti a cégeket, hogy ezt a kihívást hatékonyan, felhasználóbarát módon, fenntarthatóan megoldják, miközben megkönnyítik a humán-számítógép interakciókat” – hangsúlyozta ki a szakember.

„A hazai vállalatoknál jelentkező trendek – shadow IT, kétsebességes IT, agilis szervezet kialakítása – nem országspecifikusak. Ennek következtében döntöttünk úgy, hogy az Effector platform értékesítését külföldön is megkezdjük, hiszen a termékben megnyilvánuló magyar szellemi termék külföldön is versenyképes lehet. A magyarországi operáció elmúlt években tapasztalható dinamikus növekedését szerettük volna megtartani, ezért a nemzetközi operációt külön választjuk, természetesen építve az itthoni több tucat projekt tapasztalataira” – tette hozzá Basa Richárd az Oriana International vezetője.

Az Orianáról
Az üzleti alkalmazások új generációját kifejlesztő Oriana Kft. 2002-ben alakult, 100 százalék magyar tulajdonban lévő vállalat. Alapítói egyedülálló szakértelemmel bírnak az üzleti informatika (ERP, CRM, MIS, WFA) területén. Az átláthatóbb, hatékonyabb üzleti folyamatok érdekében olyan low code platformon alapuló alkalmazásokat fejlesztenek, amelyek a kötött funkcionalitású célszoftvereknél jóval rugalmasabb, az egyedi fejlesztéseknél viszont kockázatmentesebb és költséghatékonyabb megoldást kínálnak az üzleti problémákra.

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×