ingyenes webstatisztika

Londoni elemzők: nem újabb amerikai recesszió kezdete a negyedik negyedévi visszaesés

Nem újabb amerikai recesszió kezdetét jelzi az amerikai gazdaságban mért váratlan tavalyi negyedik negyedévi visszaesés – vélekedtek szerdai értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdai közleménye szerint 2012 utolsó negyedévében, éves szintre számolva 0,1 százalékkal csökkent az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP).
Az előzetes elemzői konszenzus 1,0-1,1 százalékos éves szintű GDP-növekedést valószínűsített a tavalyi negyedik negyedévre.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerdai helyzetértékelésükben mindazonáltal annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a váratlanul rossz amerikai GDP-adat nem az amerikai gazdaság recesszióba süllyedését jelzi. A cég londoni elemzői kiszámolták, hogy a védelmi kiadások meredek, 22,2 százalékos visszaesése önmagában 1,3 százalékpontot faragott le az éves szintre vetített amerikai GDP-növekedésből.
A Capital Economics szakértőinek számításai szerint az amerikai vállalati szektorban végbement raktárkészlet-leépítés további 1,3 százalékpontot vont le az amerikai hazai össztermék bővüléséből.
E két tényező kiszűrésével az amerikai gazdaság éves szintre számolt tavalyi negyedik negyedévi növekedési üteme 2,6 százalék volt a hosszú időtávlatban mért 1,8 százalékos éves növekedési átlaggal szemben – közölték szerdai elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.
Egy másik tekintélyes londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai szerdai értékelésükben “kezelhető zökkenőnek” nevezték a meglepetésszerű amerikai GDP-mínuszt. A ház szerint az adatot az erőteljes, 3,1 százalékos éves szintű harmadik negyedévi amerikai növekedés összefüggésében kell tekinteni.
A CEBR elemzői kiemelték azt is, hogy a negyedik negyedévi visszaeséshez hozzájáruló meredek vállalati raktárkészlet-leépítést az előző három hónapban e raktárkészletek jelentős feltöltése előzte meg.
A cég szerint 2013-ra “van bizonyos alapja a derűlátásnak”; az egyik ok a lakóingatlan-piac fellendülése. Az irányadó S&P/Case-Shiller ingatlanpiaci árindex novemberben 5,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; ez 2006 augusztusa óta a legnagyobb ütemű éves növekedés volt. Emellett a befejezett lakóingatlan-beruházások száma is gyorsan növekszik az elmúlt évek lanyha építőipari teljesítménye után, és ez jó eséllyel a tartós háztartási iparcikkek fogyasztását is fellendíti – jósolták a CEBR londoni elemzői.
A ház kiemelte azt is, hogy az amerikai munkanélküliség a 2009 októberében mért 10 százalékról 2012 végéig 7,8 százalékra csökkent. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top