ingyenes webstatisztika

Londoni elemzők: mélyponton a pénzügyi válság kockázata a feltörekvő gazdaságokban

Londoni pénzügyi elemzők szerint az elmúlt hónapok politikai és piaci felfordulásai ellenére hosszú idő óta nem mért mélyponton van a rendszerszintű pénzügyi válság kockázata a feltörekvő gazdaságok zömében.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői kedden ismertetett negyedéves tanulmányukban közölték, hogy a cég által kidolgozott, 28 feltörekvő gazdaságra kiszámolt átlagos kockázatjelző mérőszám (Capital Economics Risks Indicator, CERI) jelenleg 3,8. A mutató 0,1 ponttal emelkedett az előző mérés óta, de így is 13 évi mélypont közelében jár – hangsúlyozzák a ház londoni elemzői.
A Capital Economics közgazdászai szerint e CERI-mutató láttán “azok is megnyugodhatnak, akiket még most is aggaszt a széleskörű pénzügyi összeomlás lehetősége a feltörekvő világban”.
A több összetevőből álló CERI kockázatvizsgáló modell nullától 10-ig terjedő skálán méri a pénzügyi válság kockázatát. A részvény- és devizapiaci reálárfolyamok ingadozása, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított CERI-index a három közép-európai EU-gazdaságban, Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban a 2-3 pont közötti tartományban van.
A ház londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a vizsgált országcsoport alacsony kockázati átlagán belül széles sávban mozognak az egyes gazdaságok egyedi mérőszámai. A legveszélyeztetettebbnek Latin-Amerika tűnik, mivel az öt legmagasabb CERI-mutatójú gazdaság közül három – a 10-es, vagyis maximális kockázati pontszámú Venezuela, valamint Argentína és Kolumbia – ezen a kontinensen van.
A legtöbb figyelmet azonban Kína szintén magas – 7-es – kockázati indexe érdemli. Kínában a legnagyobb veszélyt a pénzügyi stabilitásra a hazai magánszektor adósságállományának folytatódó gyors ütemű növekedése jelenti – hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.
A ház kimutatása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mérve a kínai magánszektor adósságrátája az elmúlt évtizedben 120 százalékról 170 százalékra duzzadt. A cég szerint egyetlen más feltörekvő gazdaságban nem volt tapasztalható ilyen ütemű magánszektorbeli adósságnövekmény, és az ehhez hasonló mértékű emelkedés ritkán végződik jól, mivel szinte biztos, hogy e kizúdított hiteltömeg jelentős része nem jó helyre került.
Vannak azonban fontos különbségek is Kína és a többi feltörekvő gazdaság között hitelkockázati szempontból. Az egyik az, hogy a legnagyobb egyedi hitelezők és a legnagyobb egyedi adósok nem a magánszektorban, hanem állami kézben vannak, így egy hagyományos értelemben vett pénzügyi válság Kínában valószínűtlen. A robbanásszerű hitelkiáramlás negatív hatása ehelyett az lehet, hogy a növekedés szempontjából nem hatékony beruházások finanszírozásával a kínai gazdaság hosszú távú növekedési ütemét lassítja.
A cég szerint mindezek alapján valószínűtlen, hogy a többi feltörekvő gazdaságot egy esetleges hirtelen kínai pénzügyi válság sokkja fenyegetné, azt azonban megéreznék, ha a hosszú távú kínai növekedés jelentősen lassulna.
Más nagy londoni házak szerint rövidebb távon elsősorban az esetleges kínai-amerikai kereskedelmi háborút szenvedné meg a feltörekvő térség, különösen a kelet-ázsiai gazdasági régió.
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minapi helyzetértékelése szerint az elmúlt két évtizedben csökkent a nagy ázsiai exportőr gazdaságok közvetlen függősége az amerikai piactól, mivel a térség legtöbb gazdaságának Kína lett a legnagyobb kereskedelmi partnere.
Kínának viszont továbbra is az Egyesült Államok a legnagyobb piaca, amely a kínai exportnak csaknem az ötödét veszi fel. Ezért ha a kínai-amerikai kereskedelem elé a következő amerikai elnök, Donald Trump kormánya jelentős vámakadályokat emelne – ahogy azt Trump az elnökválasztási kampányban kilátásba helyezte -, annak az egész ázsiai feltörekvő térségben következményei lennének – hangsúlyozták a Fitch Ratings londoni elemzői.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top