ingyenes webstatisztika

Londoni elemzők: Kína már nem tér vissza a korábbi növekedési ütemekhez

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűtlen, hogy a kínai gazdaság visszatérne a korábbi időszak 7-8 százalékos éves növekedési ütemeihez, a kilátásokkal kapcsolatos piaci borúlátás azonban – legalábbis rövid távon – eltúlzott.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett átfogó tanulmánya szerint – amely az utóbbi hetek kínai piaci felfordulásának okait és lehetséges következményeit elemzi – a kínai gazdaság olyan átstruktúrálódási és mérlegalkalmazkodási folyamat kezdeti szakaszában jár, amely várhatóan évekig tart.
A cég az idei év egészére a kínai hazai össztermék (GDP) 6,8 százalékos növekedésével számol.
A Fitch elemzői szerint a kínai gazdaság rövid távú növekedési kilátásaira a 2009-2014 közötti ingatlanpiaci befektetési “boom” már zajló korrekciója jelenti a legnagyobb kockázatot. A ház kimutatása szerint az építőipar és az ingatlanpiaci szolgáltatási szektor aránya a GDP-n belül 2014-ben már 13 százalék volt a 2008-ban mért 10,6 százalék helyett.
A Fitch Ratings szerint Kínában valószínűleg még mindig több lakóingatlan épül, mint amennyit a hosszú távú strukturális igény indokolna; a hitelminősítő becslése szerint a tényleges igények fedezésére elegendő lenne évente hozzávetőleg 900 millió négyzetméternyi új lakóingatlan-terület.
Ha a kínai építőipar az utóbbi évek túlfűtött lendületének kifulladásával visszatér a korábbi hosszú távú teljesítményéhez, az önmagában további 1,5 százalékpontot faraghat le a kínai gazdaság növekedési üteméből – áll a Fitch pénteki tanulmányában.
A cég várakozása szerint ugyanakkor a szektorban kezdődő kiigazítás nem hirtelen, hanem fokozatos lesz, ez azonban azt is jelenti, hogy az ingatlanszektor által a gazdasági növekedésre gyakorolt nyomás jó ideig fennmarad.
A Fitch Ratings szerint a kínai határokon átívelő, megnövekedett tőkemobilitás további kockázatforrást jelent. A hitelminősítő becslése szerint a kínai gazdaságból a tavalyi harmadik és az idei második negyedév között nettó 590 milliárd dollárnyi, nem közvetlen külföldi befektetési jellegű tőkeállomány áramlott ki.
A Fitch londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a hatalmas – a július végi állapot szerint 3700 milliárd dollárnyi – hivatalos kínai devizatartalék figyelembevételével távoli kockázatnak tekinthető a felzárkózó piacokra klasszikusan jellemző külső likviditási válság kialakulása Kínában.
A Fitch szerint ezért eltúlzott a kínai gazdaság rövid távú kilátásaival kapcsolatos piaci borúlátás.
Más nagy londoni házak szerint is visszafogottan kell megítélni a kínai piaci felfordulás várható hatásait. Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak új helyzetértékelése szerint az elmúlt hetekben tapasztalt piaci pánikra is ráillik a “made in China” megjelölés, vagyis helyi jelenségről van szó, mivel a többi globális kihatású gazdaság legutóbbi makroadatai általánosságban jók, és kevéssé megalapozottak azok a félelmek, hogy a kínai felfordulást jelentős világgazdasági visszaesés követheti. A ház szerint még a kínai gazdaságra gyakorolt hatással kapcsolatos félelmek is eltúlzottak, hiszen az irányadó sanghaji tőzsdeindex a zuhanások után is csak arra a szintre került vissza, amelyen az idei év korábbi szakaszában már járt. A legfrissebb adatok arra vallanak, hogy a kínai gazdaság növekedése továbbra is lanyha, ám annyira nem gyenge, hogy kemény landolástól kellene tartani – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői. A cég szakértői szerint ráadásul a kínai gazdaság hozzájárulása a globális kereslethez változatlanul meglehetősen stabil a növekedés jelentős lassulása ellenére is. Abból pedig az egész világgazdaságnak csak haszna származhat, ha a kínai gazdaság lassabb, de fenntarthatóbb szerkezetű növekedésre áll át, különösen akkor, ha a jelenleginél kevésbé függ majd a nyersanyagigényes beruházásoktól és az exporttól. A Capital Economics elemzőinek számításai szerint a kínai gazdaság lassulásából eredő nyersanyagár-csökkenés nettó pozitív tényező a globális növekedés szempontjából.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top