ingyenes webstatisztika

Londoni elemzők: ismét enyhébbé vált az MNB alapállása

Az előző kamatdöntés után érzékelt semleges irányultságról ismét enyhítésre hajlamosabb alapállásra váltott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, valószínűleg a fogyasztói árindex 0,1 százalékos éves összevetésű áprilisi csökkenésének hatására – vélekedtek a kedden végrehajtott újabb 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést és a monetáris tanácsi közleményt értékelve londoni pénzügyi elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető közgazdásza kiemelte, hogy a múlt havi kamatcsökkentéshez fűzött közlemény még az MNB 3 százalékos inflációs céljának elérését jósolta középtávon, a keddi kamatdöntés utáni kommünikében viszont az szerepel, hogy az árstabilitás középtávú megteremtése lazább monetáris politikát igényel.
Az elemző szerint a Capital Economics várakozása az, hogy bár a közműdíj-csökkentések dezinflációs hatásának elenyészésével a magyarországi infláció jó eséllyel gyorsulásnak indul, azonban a magyar gazdaságban még mindig meglévő jelentős kapacitástöbblet miatt valószínűtlen, hogy az inflációs ütem akár az idén, akár jövőre átlépné az MNB 3 százalékos célszintjét.
Jackson közölte: a Capital Economics mindezt egybevetve nem zár ki két további 0,10 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és így lehetségesnek tartja az enyhítési ciklus folytatódását a 2,20 százalékos alapkamat eléréséig.
Az elemző várakozása szerint a nyomott inflációs kilátások miatt az MNB várhatóan hosszabb ideig fenntartja a laza monetáris politikát. A Capital Economics jelenlegi előrejelzése ennek alapján az, hogy a magyar jegybank 2015 végéig is csak fokozatos ütemben szigorít, és addigra várhatóan 3,00 százalékra emeli vissza alapkamatát.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana a keddi kamatdöntést és a monetáris tanács közleményét kommentálva szintén azt a véleményét emelte ki, hogy az előző havi kamatdöntő ülésről kiadott kommüniké óvatosabb hangvételű volt, mint a mostani, és az akkori közleményt arra utaló jelzésként is lehetett értékelni, hogy az MNB befejezte az enyhítési ciklust.
Pasquale Diana szerint azonban nyilvánvaló, hogy a váratlan áprilisi negatív infláció – és több globális jelentőségű jegybank időközben szintén enyhébbé vált alapállása – álláspontja megváltoztatására késztette az MNB-t.
A Morgan Stanley vezető londoni elemzője szerint erre utal, hogy a monetáris tanács keddi közleménye több ponton is enyhítésre hajlóbb alapállást tükröz, mint az áprilisi kommüniké. Az elemző szintén kiemelte ezek közül, hogy a közleményben már nem szerepel a 3 százalékos inflációs cél várható jövő évi elérése, és az sem, hogy a jegybanki alapkamat már jelentősen megközelítette a középtávú árstabilitással összeegyeztethető szintet.
Pasquale Diana közölte: a Morgan Stanley új előrejelzése mindezek alapján az, hogy az MNB alapkamata 2,00 százalékig csökken az idei harmadik negyedév végére, és ezen a szinten marad 2015 jelentős részében is. A ház 2015 végére – a Capital Economics új prognózisához hasonlóan – 3,00 százalékig visszaemelkedő MNB-alapkamatot valószínűsít.
Matolcsy György, az MNB elnöke, aki a minap egy londoni üzleti rendezvényen vett részt, az MTI kérdésére – hogy mi a véleménye a 2,00 százalékos alapkamatig tartó enyhítési ciklussal kapcsolatos, más nagy londoni házak előrejelzéseiben is szereplő várakozásokról – mindazonáltal “eltúlzottnak” nevezte ezeket a prognózisokat. “Valami kicsi (enyhítési) mozgástér még van” – fogalmazott a múlt heti londoni rendezvényen az MNB elnöke.
A 2,00 százalékos alapkamatig terjedő enyhítési ciklus lehetőségét azonban nem zárták ki a keddi kamatdöntést értékelő kommentárjukban a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői sem. Közölték: alapeseti előrejelzésük az, hogy az MNB még két 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, 2,20 százalékos alapkamatig folytatva az enyhítést, de ha a piaci környezet kedvező marad, a ház londoni elemzői szerint van esély a 2,00 százalékos MNB-alapkamat elérésére is.
A JP Morgan elemzői azzal számolnak, hogy az MNB a júniusban esedékes inflációs jelentésben komoly mértékben lefelé módosítja inflációs előrejelzését, különösen 2014-re.
A JP Morgan saját prognózisa szerint az idei egész évi átlagos infláció 0,3 százalék lesz az MNB jelenlegi előrejelzésében szereplő 0,7 százalék helyett.
A cég londoni elemzői közölték: valószínűtlennek tartják, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés 2016 első fele előtt bezáródna. Ennek alapján a ház azt várja, hogy az inflációs ütem 2015-ben is végig a 3 százalékos cél alatt marad. A JP Morgan elemzői 2015 egészére 2,5 százalékos átlagos magyarországi inflációval számolnak.
Hozzátették: annak ellenére sem várják a monetáris enyhítés gyors visszafordítását, hogy 2015 közepére valószínűleg negatív jegybanki reálkamat alakul ki. Ennek alapján a ház 2015 negyedik negyedéve előtt nem számít kamatemelésre az MNB részéről.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top