ingyenes webstatisztika

Londoni elemzők: erősödik Közép-Európa feldolgozóipari teljesítménye

Londoni pénzügyi elemzők szerint a kedden ismertetett februári gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorainak erősödő teljesítményére vallanak, ugyanakkor a német ifo üzleti hangulatindex gyengülése lefelé ható kockázatokat jelent az európai felzárkózó térség ipari aktivitására.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 50,9 volt, 51,1 után.
Az 50 feletti BMI-mutatók a vizsgált gazdasági szektorok teljesítményének növekedését jelzik; az 50 alatti index visszaesésre utal.
A Capital Economics londoni elemzői külön kiszámolták Magyarország, Csehország és Lengyelország súlyozott feldolgozóipari BMI-indexét, amely viszont a térségi átlagnál sokkal jobb, és azzal ellentétben javult is: a közép-európai hármak ipari aktivitási mutatójának átlaga februárban 53,8-ra – nyolc havi csúcsra – emelkedett a januári 52,7-ről.
A ház becslése szerint ez a korábbi tapasztalatok alapján 6-7 százalék körüli éves összevetésű ipari növekedést vetít előre a következő hónapokra e három gazdaságban az 5 százalékos tavalyi év végi ütem után.
A Capital Economics elemzői szerint a ház szélesebb körű térségi BMI-mutatóját Oroszország és Törökország gyáripari teljesítményének romlása gyengítette. Különösen aggasztó a cég szerint a török feldolgozószektor aktivitási mutatójának visszaesése, mivel a tavalyi év végén még az ipar volt a török gazdaság fő hajtóereje, a jelek szerint azonban már “fogy a gőz” a török feldolgozóiparból.
A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői ugyanakkor a közép-európai EU-gazdaságok gyáripari aktivitására is kockázatokat látnak, elsősorban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexének romlása miatt.
Az ifo hangulatindex februárban 105,7 pontra, 2014 decembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent.
A Commerzbank londoni elemzői a hétfői BMI-adatokat értékelve hangsúlyozták, hogy az ifo index és a közép-európai hármak átlagos ipari teljesítményének hosszabb távra visszatekintő összevetése egyértelműen szoros korrelációt mutat, és az ifo mutató jelenlegi pályája kockázatokat jelez a közép-európai feldolgozóipar kibocsátási ciklusára, elsősorban a német megrendelések potenciális gyengülése miatt.
A Commerzbank közgazdászai az ifo index lefelé tartó ívét a kínai és más feltörekvő térségi gazdaságokból kiinduló, erősödő kockázatkerülési hajlamra vezetik vissza.
A ház szerint “tanácsos ezt a figyelmeztetést komolyan venni”.
A Commerzbank londoni elemzői közölték: az ifo hangulatindex gyengülésére építik azt az előrejelzésüket, hogy a közép-európai EU-térség gazdasági növekedése az idei év első felében lassulásnak indul, és erre alapozzák azt a prognózisukat is, hogy a közép-európai jegybankok az idén újabb kamatcsökkentési ciklusba kezdenek.
A Commerzbank jelenlegi alapeseti előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év végéig 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát a mostani 1,35 százalékról.
Ezt más nagy londoni házak is jósolják.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői azzal számolnak, hogy az MNB monetáris tanácsa a már jövő havi kamatdöntő ülésen 0,15 százalékponttal 1,20 százalékra csökkenti az alapkamatot.
A ház szerint az újabb enyhítési ciklus végére az MNB irányadó kamata 1,00 százalékra, vagy ez alá is csökkenhet. A JP Morgan londoni elemzői azonban elismerik, hogy ez “szoros esélyű” előrejelzés, mivel az MNB-nek lehetősége van erőteljes nem konvencionális monetáris eszközök használatára is.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top